Vijesti

Junak za koga se verovalo da ima dva srca

Vuk Lopušina Jokanović, bio je hajduk i glasoviti junak Crne Gore. Da je bio “div junak” svedoči činjenica da su turski doktori, nakon Vukove smrti, uzeli njegovo telo i tragali za drugim srcem.

Foto: Naša Hercegovina

Vuk Lopušina se rodio u Trebjesi (Nikšić) 1759. godine. Kada je Vuk imao svega 10 godina njegov otac je pristao da Vuk, na neko vreme, živi u kući Turskog bega i pomaže mu oko fizičkih poslova. Turski beg je bio star, a pošto je video da Vuk već sa toliko godina može da prenosi teške terete, odlučio je da mu baš on pomaže oko poslova.

Posle nekoliko godina, organizovano je bilo takmičenju u Nikšiću. Na ovom takmičenju se nadmetala Turska omladina u raznim disciplinama. Beg je odlučio da povede i Vuka sa sobom. Vuk se na ovom takmičenju istakao kao najbolji. Na takmičenju u streljaštvu, bacanju kamena, i ostalim disciplinama, nadmašio je svu Tursku decu.

Posle nekog vremena, odlučio je da se odmetne u hajduke, i uskoro su svi Turci čuli za njega. Poznat je dogadjaj kada mu je jedan Turčin rekao da ne može biti hajduk sa tako malim nožem. Vuk ga je odmah izazvao na megdan i dokazao mu da će “u ruke Mandušića Vuka svaka puška biti ubojita”. Nije hteo da ga ubije već mu je samo izbio sablju iz ruku.

Kada je poginuo u bici na Krusima 1796. godine, turski doktori su uzeli njegovo telo i isekli ga na komade. Bili su ubedjeni da će pronaći drugo srce ali naravno da ga nije bilo.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad