Vijesti

JOŠ JEDNA ŽENA HEROJ “Vraćam se kući u Prištinu”

Ako se ja vratim, doći će i moja porodica, sinovi, suprug i majka, jer nigde nismo mogli da nađemo sebe. Bili smo svuda, u Blacu, Prokuplju i Beogradu, tamo nisam bila svoj na svome i bilo mi je teško da pronađem sebe”, rekla je Marija Novaković.

Foto: Printscreen Kosovo online

Nakon 22 godine izbeglištva Marija Novaković je odlučila da se s porodicom vrati u Prištinu, u stan koji je morala da napusti 1999. zajedno s ogromnim brojem Srba koji su u strahu od OVK napustili grad. Njen dolazak i prisustvo više novinarskih ekipa privukli su pažnju stanara u naselju, preneo je juče iz Prištine „Kosovo onlajn”. Srela se s komšijom Albancem koji joj je poželeo dobrodošlicu, ali nije bio spreman za kamere i novinare.

„Želim da se vratim, vratim svoj stan koji je uzurpiran i pokušam da se vratim u svoju firmu u kojoj sam radila, obdaništu ’Đurđevak’ (sada izmeštenom u Gračanicu), ako žele da me radno angažuju. Ako se ja vratim, doći će i moja porodica, sinovi, suprug i majka, jer nigde nismo mogli da nađemo sebe. Bili smo svuda, u Blacu, Prokuplju i Beogradu, tamo nisam bila svoj na svome i bilo mi je teško da pronađem sebe”, rekla je Marija Novaković.

Pre 16 godina dobila je rešenje da je stan u njenom vlasništvu, a za to vreme, kako navodi, „uzurpator rentira njen stan”. Pre nekoliko meseci ponovo se obratila nadležnima institucijama na Kosovu, od kojih očekuje odgovor kada će se osloboditi njen stan.

„U junu ove godine sam podnela zahtev za povratak i čekam odgovor. Oni su valjda javili osobi koja je uzurpirala stan da ga oslobodi i sada čekam šta dalje”, ispričala je Marija.

Očekuje da će je komšije Albanci dobro prihvatiti. Saznala je da u njenoj zgradi stanuju tri albanske porodice koje su tu živele do 1999. godine, kada je njena porodica napustila rodni grad.

„Valjda ću biti dobro primljena, nadam se da neću imati problema kada se budem vratila. Ipak sam tu živela 24 godine. Želim da budem u svom stanu. Nisam htela da prodajem stan zbog toga da moja deca znaju da imaju nešto, da dođu ovde i imaju krov nad glavom, jer dosta je bilo više iz jednog stana u drugi. Ovde se osećam da sam to ja”, kazala je Marija.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad