Društvo

Joković povodom rasprave o Temeljnom ugovoru na sjutrašnjoj sjednici Vlade: Crkva i država uvijek bile nerazdvojive

Potpredsjednik Vlade Crne Gore i lider SNP Vladimir Joković saopštio je večeras u emisiji „Kontakt“ da će Vlada na sutrašnjoj sednici raspravljati o Temeljnom ugovoru sa SPC.

Foto: Borba

Informaciju o ugovoru, kako je rekao, pripremilo je Ministarstvo pravde, a članovima Vlade predstaviće je ministar pravde Marko Kovač.

Posebno naglašava činjenicu da SNP zastupra pravdu, koje ne može biti dok Crna Gora ne potpiše ugovore sa svim vjerskim zajednicama.

– Ovdje se radi o korektnom odnosu između Srpske pravoslavne crkve i Crne Gore. Težimo ka tome jer kroz istoriju vidimo da su crkva i država uvijek bile nerazdvojive. Želimo da se tako i nastavi i da se konačno potpiše Temeljni ugovor – kazao je Joković za TV Nikšić, dodajući da je imao uvid u Temeljni ugovor, te da će on biti potpisan kada se sve strane usaglase.

– Ovdje je ključni problem poimanje statusa Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori. Zastupamo ono što je činjenica, istinsko i istorijsko nasleđe, odnosno zastupamo interese SPC u Crnoj Gori, jer u nju odlaze pripadnici srpskog i crnogorskog naroda, što joj daje dodatnu vrijednost – naglasio je Joković.

Potpisivanju Temeljnog ugovora sa SPC, kao što je poznato, protive se ministri SDP-a – diplomatije Ranko Krivokapić i odbrane Raško Konjević.

U SNP-u i Građanskom pokretu URA vjeruju da će, uprkos neslaganjima, prevladati razum, dok iz DPS-a zahtevaju da se Vladimir Joković isključi iz pregovora.

(Novosti)

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad