Svijet

Jens Stoltenberg u trci za guvernera norveške centralne banke

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg kandidovao se za guvernera norveške centralne banke, saopštilo je danas ministarstvo finansija.
Sadašnji guverner Ostin Olsen napuniće u januaru 70 godina i najavio je odlazak s dužnosti krajem februara, deset mjeseci prije završetka drugog šestogodišnjeg mandata. Većina norveških zvaničnika, inače, odlazi u penziju do 70. godine života, napominje Rojters.

Stolenberg
Foto: Borba

„Jako sam motivisan“

„Ministarstvo finansija me kontaktiralo u novembru i pitalo da li bi se kandidovao za taj položaj. Uradio sam to, jako sam motivisan za taj posao“, rekao je Jens Stoltenberg za novinsku agenciju NTB.

Posao na čelu centralne banke počinje od 1. marta, a ja moram da završim mandat u NATO-u do kraja juna, podsjetio je Stoltenberg, koji je, inače, po obrazovanju ekonomista. On je od 1996. do 2000. bio ministar finansija, a od 2000. do 2001. godine i od 2005. do 2013. premijer. Godinu dana posle toga postao je generalni sekretar zapadne vojne alijanse.

Na konkursu 22 kandidata

Za mjesto guvernera javila su se 22 kandidata, a jedina žena među njima je sadašnja viceguvernerka Ida Volden Baš, koju mnogi ekonomisti smatraju favoritom. Ona je prvi zamenik guvernera od aprila 2020. Četiri godine bila je izvršni direktor za monetarnu politiku, a godinu dana šef odseka za finansijsku stabilnost.

Stoltenberg nije do sada radio u centralnoj banci.

Za čelnu poziciju u centralnoj banci kandidovalo se i nekoliko studenata i penzionera, kao i jedan vozač i jedan pekar što je u Norveškoj uobičajena pojava.
Pored kreiranja monetarne politike, centralna banka nadzire i poslovanje najvećeg penzionog fonda na svetu koji ostvaruje prihode od prodaje nafte i ulaže u akcije, obveznice i nekretnine i trenutno upravlja imovinom vrijednom 1.400 milijarde dolara, prenio je Indeks.

(Sputnjik)

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad