Portal ODBRANA

Identitet

Jedno od najznačajnijih srednjovekovnih utvrdjenja Nemanjića

Zvečan je značajan srpski srednjovekovni grad i tvrđava na Kosovu i Metohiji, nedaleko od istoimenog naselja, severno od Kosovske Mitrovice, koji je smatran jednim od najjačih utvrđenja nemanjićke države. Nalazi se u blizini ušća reke Sitnice u Ibar, na vrhu ugašene vulkanske kupe, koja se na visini od oko 800 metara uzdiže iznad reke Ibar.

Foto: Branislav Beader

Mnogi vladari su se smenjivali u Zvečanu, ali se prvi put pominje u pograničnim borbama Srba sa Vizantincima na Kosovu Polju između 1091. i 1094. godine. Zvečanska tvrđava pada pod srpsku upravu 1170. godine, posle Bitke na Pantinu. Postoji zapis da je Stefan Nemanja, nakon pobede nad Vizantincima 1170. godine, naložio da se u crkvi Svetog Đorđa na Zvečanu održi služba za srećan ishod bitke. U zvečanskoj tvrđavi se nalazio jedan od kraljevskih dvorova dinastije Nemanjić, a u njoj je svoj život, na misteriozan način, 11. novembra 1331. godine okončao Sveti kralj Stefan Dečanski.

Zvečan je najpre bio pogranični stožer, čuvar Trepčinih rudnika koji su ovde osnovani u vreme kralja Milutina, početkom 14. veka. Trepča je bila simbol uspona srpske ekonomije srednjeg veka, a Zvečan ne samo utvrđenje već i dvor.

Tvrđava Zvečan je mitsko mesto srpske istorije gde je Stefan Nemanja obavio molitvu uoči boja kod Pantina 1168. godine. Dva veka kasnije, u dinastičkim borbama, između kralja Stefana Dečanskog i njegovog sina cara Dušana, Dečanski je zarobljen i prebačen u Zvečan, gde umire.

Osmanlije su grad zauzele neposredno nakon boja na Kosovu 1389. godine i u njemu je postojala stalna vojna posada do XVIII veka kada je grad napušten i prepušten zubu vremena.

Danas je tvrđava većim delom u ruševinama, ali se na osnovu nekoliko kula koje su opstale i ostataka bedema na vrhu usamljene uzvišice i dalje može naslutiti njena nekadašnja impozantnost.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad