Srbija

Jedna od slavnih pobeda u našoj istoriji, zaboravljena i sklonjena u stranu

U pitanju je bitka na Pločniku, koja se odigrala u jesen 1386. godine.

Bitka na Pločniku
Foto: Instagram

Sredivši svoje prilike u Maloj Aziji, sultan Murat se opet okreće Srbiji. Velika vojska koju je predvodio 1386. godine iz bugarske upala je u pirotski, niški i toplički kraj.

Njihovi brzi konjanici (akindžije) su duboko prodrli na svim pravcima izviđajući, pljačkajući i pustošeći.

Raspolažući mnogim opsadnim spravama, vešti i iskusni u osvajanju tvrđava iz ratova u Maloj Aziji, Turci su brzo prisilili branioce pirotske tvrđave, kojom su komandovali sestrići kneza Lazara, braća Musići, da napuste tvrđavu i povuku se ka Nišu, uspevši samo da je zapale pri povlačenju.

Bolje izgrađena i sa većom posadom, niška tvrđava se branila punih 25 dana. Kada je i ona pala Turci su nagrnuli u Toplicu.

Zadržavanje Turaka kod Niša omogućilo je knezu Lazaru da prikupi dosta vojske za boj u Toplici koji se odigrao u jesen 1386. godine. Ovde su knez Lazar i njegov lider Radič Postupović pustili Turke u dolinu Paljevske reke u selu Pločniku, gde su im postavili zasedu.

Kada su Turci duboko ušli u dolinu, iz obližnjih šumaraka na njih su sa svih strana navalili Srbi uz zvuke rogova, tutnjavu doboša i glasne povike.

Nastala je strahovita seča u kojoj je prednjačila srpska oklopna konjica. Iznenađeni i uspaničeni Turci nisu izdržali i dali su se u bekstvo prema reci Toplici i planini Sokolovici. Srbi su ih dugo progonili i

Turski gubici su bili veliki.

Bitka na Pločniku se na kraju završila apsolutnom srpskom pobedom te je zbog toga prodor turske vojske privremeno zaustavljen.

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad