Identitet

Jedan od osnivača srpskog društva crvenog krsta, zaboravljeni Miloš Milojević

Nesrećna sudbina i zaborav u Srbiji prati akademika Miloša S. Milojevića i kada je njegov pomen kao jednog od osnivača Crvenog krsta Srbije.

Foto: Wikipedia

Miloš S. Milojević je bio jedan od 40-tak osnivača Srpskog crvenog krsta 1876. godine, sa Vladanom Đorđevićem, saborcem od Licejske barikade u toku Bombardovanja Beograda 1862. godine do ratova za oslobođenje i nezavisnost Srbije 1876/78. godine.
PRVI pododbor Crvenog krsta u Kneževini Srbiji i NOVOOSLOBOĐENIM krajevima osnovan je u LESKOVCU. Milojević je bio predsednik pododbora Crvenog krsta u Leskovcu u periodu od 1889 do kraja života 1897. godine. (Nažalost, i u Leskovcu je zaboravljen:

Akademik Miloš S. Milojević nosilac je i Ordena Crvenog krsta:

“Godine 1877. Društveni Krst, poznatiji kao Orden Crvenog krsta osnovan je kao jednostepeno odlikovanje. Po proglasu Kraljevstva, spoljni izgled krsta je izmenjen, i tako izmenjen više se nije menjao.
Krst je dodeljivao Odbor Društva Crvenog krsta, uz saglasnost Kancelara kraljevskih ordena, za izuzetne zasluge i usluge za društvo u vreme ratno i mirnodopsko, za negu i staranje o bolesnim i ranjenim, za dobrotvorstvo i lične zasluge.”
Šta nam kažu “Uspomene dra Vladana Đorđevića”:
“Za deset dana (18. januara 176) društvo je organizovano, a 23 januara potvrdila je vlada ustav toga društva. D-r Vladan je izradio ne samo ustrojstvo centralnog društva nego i sviju njegovih pododbora.
Već sutra dan po potvrdi vladinoj poziva uprava Građanske Kasine ČETRDESET uglednih Beograđana na konferenciju na kojoj će se dogovoriti o kandidatima za glavni odbor Crvenog Krsta koji se imao izabrati 25. januara u dvorani opštinskoj.
poziv za tu konferenciju SLUČAJNO JE SAČUVAN i vredi ga ovde sačuvati sa beleškama koje se nalaze pored pojedinih IMENA: Milojević Miloš – ako uzmognu zbog bolesti”, strana 4. “VREME” u broju od 26. novembra 1925. godine

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad