Portal ODBRANA

Politika

Je li DPS upao u sopstvenu zamku: Ne smiju da sruše Vladu zbog pritiska Zapada, i moraće da aminuju Temeljni ugovor

Predsjedništvo Demokratske partije socijalista DPS će na sjutrašnjoj sjednici, koja je zakazana za 11 časova, odlučiti koje će dalje poteze preduzeti nakon što je Vlada premijera Dritana Abazovića usvojila Nacrt Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom SPC. Od 18 prisutnih ministara i premijera 13 je glasalo ZA Ugovor, pet je izdvojilo mišljenje, a tri ministra nisu bila na sjednici. Premijer je požurio da kaže, da je Ugovor usvojen, ali mu je ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić skrenuo pažnju i rekao da Ugovor ne može biti usvojen jer nema kvalifikovanu većinu, što se navodi u Sporazumu koji su potpisale konstituenti aktuelne Vlade.

Foto: Borba

Ipak i pored toga, pravnici poručuju da je Temeljni ugovor imao kvalifikovanu većinu imavši u obzir da kvalifikovana većina propisuje sve iznad 50%+1. Dakle Temeljni ugovor je imao većinu u Vladi i usvojen je.

Zašto je Abazović toliko opušten?

Očigledno je da premijer Dritan Abazović nije djelovao mnogo uznemireno nakon jučerašnje najave Demokratske partije socijalista da će srušiti njegovu Vladu. Interesantno je pokušati naći razlog u tome – a on je vrlo jasan. Ne smiju.

Demokratska partija socijalista je naime upala u sopstvenu zamku. Zaslijepljeni povratkom na vlast i kadriranjem svojih ljudi na mjestima po dubini, zažmurili su na ono što je Abazović predstavio kao prioritet Vlade Crne Gore – a to su upravo bili zahtjevi Socijalističke narodne partije (SNP) koji su potpisivanje Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom, sprovođenje popisa stanovništva i razmatranje regionalne inicijative Otvoreni Balkan.

Pored toga, ono što je prioritet 43. Vlade Crne Gore jeste evropski put Crne Gore, koji se, svjesni smo, konstantno pominje.

Zahtjevi međunarodne zajednice jesu takvi da Crna Gora nastavi na svom evropskom putu, a kako je premijer juče i kazao, pitanje potpisivanja Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom jeste unutrašnje pitanje Crne Gore, i Zapadne partnere to apsolutno ne interesuje. Ono što ih interesuje jesu mir i politička stabilnost, što se i zahtijeva od DPS-a.

Tako ne čudi i nastup predsjednika Crne Gore i lidera DPS-a Mila Đukanovića koji se začudo ne protivi potpisivanju Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom gdje konačno postaje svjesan da bi to izazvalo nove proteste u Crnoj Gori, i očigledno je da je prihvatio da se to mora desiti. Očigledno mlađi puleni Demokratske partije socijalista to još uvijek nisu shvatili, pa i dalje nastavljaju sa svojom ratobornom retorikom prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi, iako njihov šef vrlo dobro zna da ukoliko ponovo krenu u destabilizaciju Crne Gore gube podršku Zapadnih partnera koju zasad koliko toliko uvažavaju.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad