Svijet

Javni dug Ukrajine dostigao novi rekord

Foto: canva stock

„Tokom avgusta, iznos ukrajinskog javnog duga porastao je u dolarskoj protivvrednosti za 1,01 milijardu dolara. Na dan 31. avgusta 2023. godine oba duga iznosila su 133,93 milijarde dolara“, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu ministarstva.

Ministarstvo finansija je pojasnilo da je na povećanje javnog duga u avgustu najviše uticao prijem sedme tranše programa makrofinansijske pomoći EU u iznosu od 1,5 milijardi evra.

Ranije je bivši ukrajinski premijer Nikolaj Azarov izjavio da bi državni dug Ukrajine mogao da poraste na rekordnih 173 milijarde dolara do kraja godine.

„Ukupan iznos javnog duga do kraja godine mogao bi da dostigne rekordnih 6,4 biliona grivni, odnosno 173 milijarde dolara. Iako dio zapadne pomoći dolazi u obliku grantova, većina novca iz SAD, EU, drugih zemalja i organizacija su upravo krediti. Oni će morati da se plate prije ili kasnije“, kazao je tada Azarov.

Međunarodni monetarni fond (MMF) je krajem juna predvidio povećanje javnog duga Ukrajine u 2023. godini na 88,1 odsto BDP-a, 2024. godine – na 98,6 odsto, a 2025. godine – na 100,7 odsto.

Ukrajinski premijer Denis Šmigal rekao je da će vlasti zemlje ove godine izdvojiti više od 50 milijardi dolara za bezbjednost i odbranu Ukrajine.

U junu je savjetnik predsjednika Ukrajine za ekonomska pitanja Oleg Ustenko rekao da „Kijev planira da otplati državni dug na osnovu zaplijenjene ruske imovine i onoga što planiraju da oduzmu Rusiji“.

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad