Svijet

Japan zabilježio najtopliji septembar u 125 godina

Foto: canva stock

Japan je zabilježio najtopliji septembar u posljednjih 125 godina nakon već rekordnih temperatura ovog ljeta, objavila je nacionalna meteorološka agencija (JMA).

U vrijeme kada se cijeli svijet kreće ka toplotnim rekordima, prosječna temperatura u Japanu je bila viša za 2,66 stepeni Celzija, navela je u ponedjeljak agencija JMA.

To je najviša temperatura otkad su uspostavljene meteorološke statistike 1898. godine, istakla je agencija.

Ona je prethodno objavila da je Japan od juna do avgusta ove godine zabilježio najviše prosječne temperature registrovane dosad. Ovakvi podaci slični su širom Zemlje koja je na putu da u 2023. obori jednogodišnji toplotni rekord.

Nakon što je već zabilježeno najtoplije tromjesečje u istoriji tokom ljeta na sjevernoj polulopti (juni, juli, avgust), svijet konstatuje efekte klimatskih promjena koje je izazvao čovjek, a koji je posljednjih mjeseci ojačan povratkom cikličnog prirodnog fenomena El Nino, iznad Pacifika, što je sinonim za dodatno zagrijavanje.

Septembar 2023. je takođe bio najtopliji taj mjesec u Njemačkoj, Poljskoj, Švajcarskoj i Francuskoj gdje je nacionalna meteorološka agencija u petak objavila da je prosječna temperatura bila između 3,5 i 3,6 stepena Celziju viša od prosjeka za period 1991.-2020. godine.

Velika Britanija je zabilježila da je ovogodišnji septembar bio jednak rekordu 2006. godine, objavila je agencija JMA.

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad