Svijet

Japan odobrio Fajzerov lijek Pakslovid protiv koronavirusa

Fajzerov lijek
Foto: Borba

Japan je dao odobrenje za lijek Pakslovid (Paxlovid) protiv kovida-19, američke kompanije Fajzer, rekao je danas ministar zdravlja u vreme kada se ta zemlja bori da uspori širenje infekcija podstaknuto omikron sojem virusa.

Odobrenje je dato manje od mjesec dana od kada je Fajzer podnio zahtev, sredinom januara, što je izuzetno brzo za zemlju gdje odobravanje za upotrebu stranih ljekova obično traje mnogo duže.

Ministar zdravlja Šingejuki Goto rekao je da Fajzerova pilula Pakslovid daje veće mogućnosti za liječenje pacijentima pod visokim rizikom, uključujući starije osobe i one s drugim zdravstvenim problemima.

Odobrenje je dato u trenutku kada veliki porast broja zaraženih među starijim ljudima dovodi do preopterećenja bolnica u Tokiju i drugim gradskim sredinama, a buster doze vakcine je primilo samo oko osam odsto stanovnika.

Većina od 47 prefektura u Japanu je pod blagim oblikom vanrednog stanja.

Premijer Fumio Kišida je u petak objavio da planira da produži restrikcije koje su na snazi u Tokiju i u još 12 oblasti, do 6. marta.

Japan računa da će oralni ljekovi pomoći da se smanji broj težih oblika obolijevanja od kovida i smrtnih slučajeva i Kišida je rekao da je vlada obezbijedila dva miliona doza ovih Fajzer pilula.

Ministar zdravlja je rekao da će distribucija pilula početi u ponedjeljak.

Premijer trpi sve veće kritike zato što se sporo odvija davanje buster antikovid vakcina.

On je nedavno postavio cilj od milion doza do kraja februara ali stručnjaci kažu da je kasno da se to ostvari.

Fajzerova pilula, kombinacija antiviralnih ljekova nirmatrelvir i ritonavir, je drugi oralni antikovid lijek koji je Japan odobrio poslije antiviralne pilule molnupiravir kompanije Merk (Merck).

Japanska kompanija Šiongogi takodje je u finalnoj fazi kliničkih testova za svoju pilulu. Kompanija planira da obezbijedi milion doza ove godine.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad