Ekonomija

Janjević: Penzionerima daju povećanje penzija od 8%, a političari sebi povećali plate po 200 eura

„Penzioneri Crne Gore, najbrojnija staleška populacija, se sama mora izboriti za svoj bolji životni status. Lagali su nas 30.godina, obmanjivalali, krali , a to i dalje nam rade.

Foto: Borba

Ministar finansija g-din Damjanović, nedavno izjavi da  slijedi povećanje penzija   “ za 10 odsto, mada je i to malo”, kad ono ispade da je  povećanje  svega  8,15 %, a inflacija se popela mnogo više, i munjevito raste i ne nazire joj se kraj,  pa  sa  ovim povećanjem penzioneri  će  doći u još teži materijalni položaj. Veoma je bolno I neprihvatljivo, da  su penzije od 2013.do I sa 2021.godinom povećane za svega 5,2 odsto, a troškovi života oko  300 odsto. Prosječna zarada je bila 470 eura a sada je skočila na 740 eura, a  minimalna zarada  sada iznosi 450 eura. Tražimo da prosječna penzija iznosi  70% od  prosječne zarade u državi,   što na sadašnjem nivou  iznosi  518 eura“, naveo je   Marčin Janjević, član Glavnog odbora Partije PIR.

Kako navodi, funkcioneri su sebi povećali plate za po 200 evra, „više od najniže penzije, a penzije su povećane za  2,12 odsto, tako da  su penzije povećane po 3 , 5 a najviše 20 eura, za 128.023 penzionera, sa najnižom penzijom od 150 eura I prosječnom od 299,35 eura“.

„Partija  penzionera  “PIR”, Udruženja za zaštitu penzionera “PRAVDA”,  Odbor za zaštitu interesa penzionera u Podgorici,penzioneri sa sjevera,  Inicijativni odbora sindikata penzionera, zahtijevaju da penzioneri  ustanu , da svi podržimo inicijativu penzionera sjevera, kako bi se  penzioneri  izborili za svoja prava.  Penzioneri  neće više da budu  samo žiranti kod banaka, već aktivni učesnici u daljem razvoju Izgradnji svoje države, koju  su u svom random vijeku i  sami izgrađivali“, kazao je Janjević.

Penzioneri ne prihvataju, navodi on, „ni pod koju cijenu dosadašnji način siromašnog I bijednog života, dok sa druge strane određeni sloj ljudi živi u izobilju i bogastvu“.

„Podržavajući  inicijativu penzionera sjevera, Partija PIR, Udruženje za zaštitu interesa penzionera i invalida Crne Gore “PRAVDA”, Koordinacioni odbor za zaštitu penzionera Podgoirice, Inicijativni odbor  sindikata Penzionera, pozivaju penzione Podgorice,  da svoje nezadovoljstvo iskažu na protest  13. Juna 2022.godine, ispred  VLADE  Crne Gore, sa početkom u 12 sati“, kazao je Janjević.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad