Politika

Jakovu Milatoviću do kongresa ni u PES-u ne mogu ništa

Foto: Borba

Pokret Evropa sad predsjednika i zamjenika predsjednika partije bira na kongresu, tako da će im trebati malo više napora da predsjednika države “izguraju” iz partije, pa su, izgleda, odlučili da se do tada napadajući Abazovića, a zapravo ciljajući Milatovića, ponašaju po onoj narodnoj “kćerku kara, snahi prigovara”

Predsjednik države i zamjenik predsjednika Pokreta Evropa sad Jakov Milatović našao se na udaru kritika partijskih kolega jer je odbio da potpiše tri zakona koje je izglasao parlament, a prije svega Zakon o privrednim društvima.

Kao nikada do sada, Milatovićeva njegova partija optužuje za sabotiranje nove parlamentarne većine. Uzalud su bila Milatovićeva obrazloženja, jer je cilj PES-a očigledno da pokaže građanima da nisu na istoj liniji sa predsjednikom države. Prema nezvaničnim saznanjima “Dana”, neki visoki funkcioneri PES-a, sa Milojkom Spajićem na čelu, smatraju da Milatović treba da se povuče sa partijske funkcije, a ima i onih koji predlažu da zamjenik predsjednika stranke i predsjednik države bude isključen iz partije.

Ipak, to nije tako jednostavno. “Dan” iz pouzdanih izvora saznaje da Milatović i ne razmišlja o povlačenju iz partije, mada ne pokazuje želju da upravlja njom.

Pokret Evropa sad predsjednika i zamjenika predsjednika partije bira na kongresu, tako da će im trebati malo više napora da predsjednika države “izguraju” iz partije, pa su, izgleda, odlučili da se do tada napadajući Abazovića, a zapravo ciljajući Milatovića, ponašaju po onoj narodnoj “kćerku kara, snahi prigovara”. Ipak nije moguće jednostavno isključiti Milatovića iz partije. PES, međutim, ne odustaje.

Pored Milatovića, na njihovom političkom nišanu je i lider GP URA i bivši premijer Dritan Abazović.

Reagujući na nepotpisivanje zakona, iz PES-a podsjećaju da izmjena Zakona o privrednim društvima ima za cilj da se stane na kraj političkim odborima direktora, kojima je bio cilj da imenuju politički obojen menadžment u punom mandatu.

– Posljedica nepotpisivanja ovog zakona je čuvanje starog Borda direktora EPCG, instaliranog od strane 43. Vlade, čime se stvara mogućnost da članovi koje je imenovala Abazovićeva vlada na namještenom konkursu izaberu novog izvršnog direktora u punom mandatu i po mjeri bivšeg premijera – navodi se u saopštenju Pokreta Evropa sad.

Sada je potpuno jasno, nakon optužbi da Milatović kontroliše neke poslanike PES-a, a možda i čitav podgorički odbor partije, da su se u PES-u odlučili za obračun sa zamjenikom predsjednika stranke.

Ostavljen prostor za sumnju

Iz Pokreta Evropa sad navode da izmjena Zakona o elektronskim komunikacijama ima za cilj da odblokira rad Agencije, koja već sada nema Savjet, a bez koga se ne mogu donijeti ključne odluke za poslovanje.

– Odlaganje primjene izglasanih zakona, koji su u skladu sa Ustavom, ostavlja prostor za sumnju u politički motiv s ciljem sabotiranja nove parlamentarne većine, što će prouzrokovati štetu s kojom će javnost imati priliku da se upozna. Ne želeći da vjerujemo u te motive, uvjereni u dobronamjernost predsjednika Crne Gore, možemo jedino zaključiti da se radi o slučajnom, ali neblagotvornom, neznanju – saopštili su iz Pokreta Evropa sad.

Bivšeg poslanika PzP-a Vladana Raičevića političko nadgornjavanje najviših nosilaca vlasti u Crnoj Gori podsjeća na brzogoreći štapin.

– Dođe li do velikog praska, kao da nikad postojali nijesu – kaže Raičević za “Dan”.

On ističe da politički prvaci treba da budu svjesni da stoje ispred građana koji su punih trideset godina bili tlačeni, ponižavani, ubijani i zatvarani.

– Da su zahvaljujući građanima stali na čelo države koja svojim geografskim položajem stoji u srcu Evrope, a koja svojom politikom do sada nije ispunjavala standarde razvijenog evropskog društva. Jednopartijski sistem, prihvatali to neki ili ne, vladao je i nakon pada komunističkog sistema, ali zavijen u demokratske oblande, isključivo za ličnu korist i za interese nekih drugih centara moći. Toj politici, nadamo se, stali smo na kraj 2020. godine. Da bismo potvrdili svoju demokratsku zrelost, moramo pokazati da je podjela vlasti uistini poštena i u službi građana i da taj ogromni iskorak predstavimo regionu i svijetu – kazao je Raičević.

Raičević: Pemet u glavu

Raičević ističe da sa međusobnim trzavicama, uskopartijskim interesima i liderskim sujetama u prvom planu nećemo daleko dogurati.

– Trenutak zahtijeva dodatni oprez i koheziju, kako se ne bi ponovila zasićenost od nelojalne vlasti kod građana, a samim tim i stvorilo pogodno tle za manipulativna djelovanja onih centara moći koji ne mogu i ne smiju da upravljaju kvalitetom života u Crnoj Gori – kaže bivši poslanik Pokreta za promjene.

On naglašava da su tri promjene vladajućih garnitura i više nego dovoljne da se pokaže ozbiljno političko djelovanje koje donosi stabilnost čitavom sistemu.

– Sa strpljenjem građana niko se ne smije igrati. Pamet u glavu – poručuje Raičević.

Prema nezvaničnim informacijama “Dana”, sukob čelnika PES-a nastaviće se i u narednom periodu.

Time je samo potvrđeno pisanje našeg lista da ćemo u Crnoj Gori imati politički raritet – kohabitaciju predsjednika države i predsjednika Vlade iako su obojica iz iste partije. Vidjećemo ko će pobijediti – onaj koji crpi moć iz izvršne vlasti ili onaj koji je dobio podršku 220 hiljada građana.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad