Društvo

Izvršni direktor Pošte pisao predstavnicima sindikata: Nakon štrajka pozvani na pregovore

Foto: Dan

Predsjednik Štrajkačkog odbora Jedinstvenog sindikata Pošte Jugoslav Marković potvrdio je za “Dan” da je dobio poziv za razgovor. On je istakao da je taj poziv stigao nakon što su predali prijavu da će 2. oktobra organizovati generalni štrajk

Izvršni direktor Pošte Josip Đurašković poslao je predstavnicima dva sindikata u tom preduzeću poziv na pregovore, kako bi sagledali mogućnosti za povećanje plata od 30 odsto. On je dopis poslao predstavnicima Jedinstvenog sindikata Pošte, koji je organizovao štrajk upozorenja i najavio generalni štrajk, i Novoj sindikalnoj organizaciji Pošte. On je sastanak zakazao za 29. septembar.

– Vjerujemo da je u konstruktivnom i otvorenom dijalogu uvijek sadržan osnov za postizanje zajedničkih i prihvatljivih i održivih rješenja. Prema tome, smisao socijalnog dijaloga jeste kompromis strana u razgovorima, što je upravo svrha ovog poziva na razgovor – napisao je Đurašković u pozivu upućenom predstavnicima dva sindikata.

Predsjednik Štrajkačkog odbora Jedinstvenog sindikata Pošte Jugoslav Marković potvrdio je za “Dan” da je dobio poziv za razgovor. On je istakao da je taj poziv stigao nakon što su predali prijavu da će 2. oktobra organizovati generalni štrajk.

– Dobro je što je menadžment promijenio retoriku. Tražili smo da se sastanak pomjeri za 27. ili 28. septembar, kako bismo imali više vremena za pregovore i dogovore, jer je generalni štrajk zakazan za 2. oktobar – rekao je Marković.

U četvrtak je oko 420 zaposlenih, što je skoro polovina radnika Pošte, štrajkovalo jedan sat. Štrajk upozorenja organizovan je kao uvod u generalni štrajk.

Glavni zahtjev štrajkača je povećanje zarada za 30 odsto. Pored toga, sindikati su ukazali i na problem radne subote i malih otpremnina za odlazak u penziju. Iako imaju više zahtjeva, štrajk je održan isključivo uz zahtjev za povećanje zarada za 30 odsto. Poštari mjesečno primaju od 545 do 580 eura.

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad