Svijet

Iznad Sjevernog pola formira se snažni polarni vrtlog: Šta to znači za zimu u Evropi?

Foto: canva stock

U stratosferi iznad Sjevernog pola formira se novi polarni vrtlog koji brzo jača i nastaviće da jača s dolaskom zime. Kako objašnjava portal Severe Weather Europe, polarni vrtlog već dugo utiče na zimske vremenske prilike u SAD, Kanadi i Evropi, naročito ako počne da se urušava.

Severe Weather Europe navodi kako polarni vrtlog odražava snagu stratosferske polarne cirkulacije. Za zimsko vrijeme važno je da li je jak ili slab, jer na površini stvara drugačiji vremenski ishod.

Kako se približavamo jeseni, polarna područja počinju da se hlade jer manje sunčeve energije dopire do Sjevernog pola. No iako u polarnim krajevima temperature padaju, atmosfera je na jugu još uvek relativno topla. Tako dolazi do temperaturne razlike između polarnih i suptropskih područja, pa širom sjeverne hemisfere počinje da se razvija velika ciklonalna cirkulacija niskog pritiska. Proteže se od površinskih slojeva visoko u atmosferu. Ovo je poznato kao polarni vrtlog.

Polarni vrtlog se ponaša kao vrlo veliki ciklon, pokrivajući sjevernu hemisferu od sjevernog pola do nižih geografskih širina. Prisutan je na svim atmosferskim nivoima, od temelja, ali može da ima različite oblike na različitim nadmorskim visinama.

Polarni vrtlog nije samo jedna zimska oluja ili hladnoća koja se kreće. To je veliko ciklonalno područje koje se okreće cijelom sjevernom hemisferom i može da znači razliku između vrlo hladne i snežne zime i tople i suve zime.

Snažan polarni vrtlog obično znači jaku polarnu cirkulaciju. To obično zadržava hladniji vazduh u polarnim regijama, stvarajući blaže uslove za većinu SAD i Evrope. U tim uslovima zima može da bude uglavnom toplija od prosječne.

Zahlađenje nad Sjevernim polom već je počelo. Hlađenje stratosfere obično počinje u avgustu, a snažno se povećava tokom septembra i oktobra. Stratosfera doseže svoje najhladnije razdoblje u novembru i decembru, kada je polarni vrtlog obično najjači.

Što je hladnije, polarni vrtlog može da postane jači, a Severe Weather Europe ističe da do toga dolazi jer se on „hrani“ razlikom temperature i pritiska između polarnih i južnih područja sjeverne hemisfere.

(Telegraf.rs)

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad