Svijet

IZDAT NALOG ZA HAPŠENJE PUTINA: Međunarodni krivični sud tereti predsednika Rusije za ratni zločin deportacije ukrajinske dece

Međunarodni krivični sud izdao je nalog za hapšenje za ruskog predsednika Vladimira Putina i ombudsmana za decu Marije Lvove-Belove.

Foto: EPA Dmitry Astakhov Sputnik Gove

Sud u Hagu tereti Putina za navodne ratne zločine počinjene u Ukrajini.

U saopštenju Međunarodnog krivičnog suda se kaže da postoje razumni razlozi da se veruje da i Vladimir Putin i njegova poverenica za prava deteta, Marija Aleksejevna Lvova-Belova, snose odgovornost za: ratni zločin protivpravne deportacije stanovništva (dece) i protivpravnog preseljenja stanovništva (dece) iz okupiranih područja Ukrajine u Rusku Federaciju, na štetu ukrajinske dece.

Kako se navodi u nalogu za hapšenje, Putin snosi individualnu odgovornost za gorepomenute zločine, kao i zbog toga što ih je “počinio direktno, zajedno sa drugima i/ili preko drugih osoba…, kao i za to što je propustio da pravilno kontroliše civilne i vojne podređene koji su počinili dela i koji su bili pod njegovom efektivnom vlašću i kontrolom, u skladu s odgovornošću nadređenog”.

Ruska Federacija ne priznaje nadležnost Međunarodnog krivičnog suda u Hagu.

Pres-sekretar predsednika RF Dmitrij Peskov ranije je izjavio da Rusija ne priznaje MKS i njegovu jurisdikciju. On je napomenuo da se dugi niz godina ni međunarodna pravosudna tela, čak ni ona koja Rusija ne priznaje, ni drugi članovi međunarodne zajednice, nisu posvetili pažnju uništavanju civilne infrastrukture, i na ubistva civila koja su ukrajinski nacionalisti organizovali u Donbasu, podseća RIA Novosti.

Međunarodni krivični sud nema nadležnost da hapsi optužene, i može da vrši svoju ulogu sam u zemljama koje su potpisale sporazum o uspostavljanju ovog suda.

(Odbrana.info/Kurir.rs/BBC/RIA Novosti)

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad