Portal ODBRANA

Svijet

Iz Njemačke: Nećemo prezimiti bez ruskog gasa!

Ministar ekonomije i vicekancelar Njemačke Robert Habek izjavio je da ta zemlja još nije spremna za potpuni embargo na ruski gas.

Foto: Borba

– Njemačka za sada nema preduslove da uspješno prezimi ukoliko Moskva bude inicirala ukidanje isporuka gasa iz Rusije – rekao je ministar i dodao da je pred njemačkim vlastima još mnogo posla kako bi se ostvario prekid isporuka ruskog energenta.

Habek je dodao da je Njemačka sebi postavila cilj da postepeno postane nezavisna od isporuka ruskih energenata.

Komentarišući zahtev Ukrajine za prijem u članstvo Evropske unije, ministar je rekao da ponuda toj zemlji da stupi u EU ne smije biti lažna i da se ne smiju davati obećanja koja se ne mogu ispuniti.

– Evropa i Evropska unija su u prošlosti iznosile predloge koji potom nisu bili ispunjeni. To se ne smije ponoviti. Važno je da se taj put ka Evropskoj uniji organizuje tako da bude pravedan i otvoren, da bi Ukrajina mogla da stupi na njega i da stigne do kraja. Neophodno je da razgovori o etapama budu brzi – rekao je Habek i naglasio da te etape moraju biti „dostižne“.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski je 28. februara potpisao zahtjev za prijem te zemlje u Evropsku uniju. Sledećeg dana Evropski parlament je podržao rezoluciju o davanju Ukrajini statusa zemlje-kandidata.

(Sputnjik)

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad