Srbija

Iz Moskve u Donjeck krenula srpska humanitarna pomoć za ranjene vojnike Donbasa

Danas je iz Moskve za Donbas krenula srpska humanitarna pomoć ranjenim vojnicima u Donjecku i deci Luganska, kao i crkvama u Donjecku i Lugansku. Humanitarnu pomoć, u vrednosti oko 10.000 evra, je tokom leta pokrenulo Udruženje pravoslavnih žena Srbije pod krovom Rusije, na čelu sa njenim predsednikom Biljanom Živković.

Humanitarnacmisija UPŽS pod krovom Rusije je organizovana uz podršku i MID RF, ambasade Rusije u Srbiji, Međunarodnog udruženja pravoslavnih žena Rusije, Imperatorskog Palestinskog pravoslavnog Udruženja, srpske dijaspore u Rusiji.

Podsećamo, tokom leta je Udruženje pravoslavnih žena Srbije pod krovom Rusije, započelo akciju sakupljanja novca za stradalni narod Donbassa. 14.oktobra u Ruskom domu, uz podršku Ambasade Rusuje održan je završni humanitarni koncert, gde je sakupljeno oko 3.000 evra.

Ukupna vrednost Humanitarne pomoći je oko 10.000 evra, od toga, od 7. 000 evra su kupljeni najpotrebniji lekovi za tri bolnice u Donjecku, gde se leče ranjeni vojnici. Preostala sredstava su namenjena za poklone u veoma vrednim knjigama za decu i učenuke Luganska i drugim darovima za najmlađe.

Treći deo humanitarne pomoći je dar naših crkava i manastira u Srbiji za ruske porušene crkve i manastire, koji se obnavljaju ili ći biti obnovljeni. Pomoć se sastoji od vrednih ikona većeg formata, velikih krstova koji su dar naših vernika stigli za našu braću iz Jerusalima i na stotine i stotine malih ikona kao blagoslov za vernike u Donjecku i Donbasu, u velikoj novčanoj vrednosti.

U okviru tromesečnog profesionalnog boravka novinara i publiciste Biljane Živković Rusij i njene novinarske misije, je i još jedna veoma važna misija duhovnog karaktera.

U Rusiji se od pre dve godine nalazi velika Krstohodna, mirotočiva ikona Sv Cara Nikolaja Drugog Romanova, koja je pre nekoliko dana uz pomoć IPPO iz Peterburga stigla u Moskvu i nalazi se u manastiru Bogorodice Vlaherne, gde će ikona biti mesec dana. U toku su pripreme za Krsni hod.

Ikona Sv Cara Nikolaja Drugog Romanova, potom trebala da bude u svetinjama Donjecka i Luganska. Dolazak ikone u Rusiji je takođe u organizaciji Udruženja pravoslavnih žena Srbije pod krovom Rossije.

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad