Svijet

Istraživanje: Sunak vodi konzervativce ka najvećem izbornom porazu u istoriji

Foto: aljazeera.com

Torijevci bi mogli da osvoje manje od sto mesta u britanskom parlamentu

Nova anketa koju je objavio “Sandej tajms” pokazala je da će na predstojećim opštim izborima na Ostrvu konzervativci premijera Velike Britanije Rišija Sunaka osvojiti samo 98 mesta od 650 u Donjem domu, dok će levičarskoj Laburističkoj partiji Kira Starmera pripasti čak 468 mandata.

Istraživanje je obuhvatilo 15.000 ljudi a sprovela ga je agencija “Survejšn” za potrebe istraživačkog centra “Best for Britn”.

Predviđena marginalizacija torijevaca bila bi najgori izborni rezultat koji bi ova partija zabeležila u svom 190-godišnjem postojanju. Poslednja izborna katastrofa zadesila ju je 1997. pod vođstvom Džona Mejdžora – tada je osvojila 165 mesta, dok su laburisti Tonija Blera obezbedili 418 mesta u parlamentu.

Loše se piše i premijeru koji trenutno ima samo dva i po posto prednosti u izbornoj trci, a pod znakom pitanja su i druga mesta u parlamentu – kancelara Džeremija Hanta, ministra odbrane Granta Šapsa, ministra unutrašnjih poslova Džejmsa Kleverlija.

Iako će rezultati ankete podstaći postojeće pozive da se Sunak smeni, to neće uticati na poboljšanje rejtinga Konzervativne partije, to jest laburisti će zadržati dominantnu prednost.

Nekadašnji lider konzervativaca Ijan Dankan Smit izlaz iz ove situacije vidi ne u promeni partijskog rukovodstva već u političkom okretu – smanjenju inflacije i poreza, kao i rešavanju problema s migrantima, odnosno njihovoj deportaciji u Ruandu.

Slično misli i nekadašnji ministar za bregzit Dejvid Frost – jedino sredstvo spasavanja stranke bilo bi udaljavanje od neoliberalne globalističke politike i povratak konzervativnim korenima.

Inače, Sunak i njegov tim u Dauning stritu doveli su i do porasta popularnosti desničarske partije Reforma UK koju je osnovao predvodnik bregzita Najdžel Faraž.

Istraživanje je pokazalo da bi Reforma dobila podršku 8,5 odsto birača, što znači da bi poraz torijevaca mogao biti još veći.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad