Svijet

Iranski ministar spoljnih poslova: Oružje korišćeno u napadu ličilo na dečje igračke, ne na dronove

Foto: Tanjug

Amir-Abdolahjan je istakao da Iran ne planira da odgovori ako Izrael ne izvrši značajan napad. Iranski šef diplomatije je, međutim, upozorio da će, ako Izrael napadne Iran, odgovor biti brz i snažan

Iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amir-Abdolahjan u intervjuu za En-Bi-Si odbio je da prizna da Izrael stoji iza napada na Iran koji je izveden u petak i dodao da je oružje koje je korišćeno “više ličilo na dečje igračke nego na dronove”.

“Ono što se dogodilo nije bio napad”, rekao je Amir-Abdolahjan u Njujorku, gde je prisustvovao sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Amir-Abdolahjan je istakao da Iran ne planira da odgovori ako Izrael ne izvrši značajan napad. Iranski šef diplomatije je, međutim, upozorio da će, ako Izrael napadne Iran, odgovor biti brz i snažan.

Naveo je da je cilj napada Irana na Izrael 13. aprila bio “upozorenje” i dodao da je Iran mogao da pogodi Haifu, Tel Aviv i sve izraelske luke, ali je hteo samo da upozori Izrael i da izbegne civilne žrtve.

AP Photo/Vahid Salemi

U napadu Izraela na iranski konzulat u Damasku 1. aprila poginula su dva generala i pet oficira Korpusa iranske revolucionarne garde, a Iran je odgovorio 12 dana kasnije, pokrenuvši napad na Izrael sa više od 300 projektila i dronova.

Taj napad nije prouzrokovao značajnu štetu, a gotovo sve rakete i dronove presrele su izraelske, američke i druge savezničke snage.
U petak je izveden napad na vojni aerodrom u blizini grada Isfahana u centralnom Iranu, a iranski mediji javili su da su iznad Isfahana oborena tri drona.

Neimenovani američki zvaničnici rekli su američkim medijima da je Izrael izveo napad u Iranu.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad