Politika

Ipak će bit’ doma: DPS i SD potpisali sporazum o popisu stanovništva

Foto: Borba

Demokratska partija socijalista (DPS) je potpisala Sporazum o popisu koji im je poslao premijer Milojko Spajić.

Predsjednik Socijaldemokrata Damir Šehović saopštio je jutros da je i ta partija potpisala sporazum.

Spajić je Sporazum potpisao juče.

U Sporazumu nije preciziran datum održavanja popisa.

Popis stanovništva u Crnoj Gori biće sproveden od 30. novembra do 15. decembra, predviđeno je predlogom Zakona o izmjenama i dopunama zakona o popisu koji je 16. novembra predat u skupštinsku proceduru.

Sporazum o popisu se bavi pitanjima proširivanja popisnih komisija, kontrole unosa prikupljenih podataka, izrade softvera za njihovu provjeru, zabrane partijama da sprovode popisnu kampanju.

Prijedlog sporazuma je poslat nakon što je Spajić prihvatio sve zahtjeve opozicije, a Monstat zvanično najavio novi javni poziv za popisivače.

Predviđeno je proširivanje popisnih komisija sa dva nova člana opozicije i jednim članom vijeća manje brojnih naroda u gradovima u kojima su zastupljeni.

Opozicija je ranije poručila da sada ostaje da se vidi da li se zahtjevi i uslovi mogu ispuniti do predviđenog roka za početak popisa, 30. novembar.

Predsjednici Vijeća-savjeta manjebrojnih naroda -Momčilo Vuksanović, Suljo Mustafić, Faik Nika, Zvonimir Deković, Sabrija Vulić i Mensur Šaljaj jutros u Vladi takođe potpisali o Sporazum o uslovima za održavanje Popisa stanovništva.

„Očekujemo da će se ovim Sporazumom koji sadrži sve bitne elemente naših zahtjeva u vezi sa kontrolom i transparentnošcću procesa, stvoriti uslovi za održavanje legitimnog, kontrolisanog i vjerodostojnog popisa, čije će rezultate svi uvažiti“, navode u saopštenju.

Podsjećaju, da su manjinska vijeća prva izašla sa ovim zahtjevima za ispunjavanje određenih uslova i dobro je da je nova Vlada, za razliku od prethodne, imala razumijevanja i pokrenula društveno dijallog i sa nama i sa političkim subjektima o o svim spornim pitanjima.

„Nadamo se da će se u narednim danima Sporazum implementirati i zajednički stvoriti uslove za validan, legitiman i kredibilan Popis stanovništva“, zaključuju.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad