Društvo

Imenovanje Predraga Šukovića na čelo Specijalnog policijskog odjeljenja

Nakon što je 17. marta Vladimir Novović izabran za Glavnog specijalnog tužioca, bilo je za očekivati da će novi šef tužilaštva birati i novi tim ljudi od povjerenja sa kojima bi mogao otvoriti sve one “krupne“ predmete koji su se u fiokama zarobljenog DPS tužilaštava “kisjelili“ godinama unazad.

Foto: Borba

Tačno mjesec dana od stupanja na funkciju uhapšena je 17. aprila Vesna Medenica zbog sumnje da je počinila dva krivična djela – stvaranje kriminalne organizacije i zloupotreba službenog položaja. Skandalozan slučaj koji je potresao javnost, a u koji je umiješan i njen sin Miloš kao švercer narkotika i cigareta, te uzimanje mita u slučajevima pred Vrhovnim sudom na čijem je čelu u tri mandata bila njegova majka i dalje protiče u gotovo svakodnevnim hapšenjima svih koji su bili dio kriminalne organizacije porodice Medenica.

Danas je nekadašnji šef kriminalistike Predrag Šuković izabran za novog načelnika Specijalnog policijskog odjeljenja, a na zahtjev GST-a Vladimira Novovića. Nakon imenovanja Šukovića iz Uprave policije je danas saopšteno da će se broj pripadnika SPO shodno prioritetima u narednom periodu i Nacrtom pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji, povećati na pedeset.

Imenovanje Šukovića i dodavanje novih dvadeset pripadnika predstavlja dobru najavu da će se konačno krenuti u realizaciju najavljenih “prioriteta u narednom periodu“. Podsjećamo, Šuković je preko dvije decenije pripadnik policije, bivši je rukovodilac Odsjeka za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije Uprave policije. Još 2017. godine, sada bivši GST Milivoje Katnić ispitivao je Šukovića o navodnim saznanjima o švercu cigareta za koji je Šuković optuživao tzv. Mojkovački klan. Otvoren je izviđaj, koji i dalje traje, pa je sada za očekivati da se slučaj rasvijetli do kraja.

Šuković je javno optuživao Duška Markovića i Veselina Veljovića da su „akteri predmeta o mojkovačkoj kriminalnoj grupi“ koja se navodno bavila švercom cigareta. Godinu kasnije, 11. jula 2016. godine Šuković je ranjen u centru Podgorice, a ni nakon gotovo šest godina se ne zna ko je čovjek sa plavim šeširom za kojeg se vjeruje da je usred bijela dana pucao u noge inspektoru.

Iz američke ambasade je danas poručeno da je ključno da nova vlada ubrza napore u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, “što obuhvata uspješno procesuiranje slučajeva na visokom nivou i vraćanje u Crnu Goru onih koji su do sada izbjegavali pravdu”. Kako se spekulisalo u bolje obaviještenim krugovima, novi GST Novović ima veliku podršku ključnog “međunarodnog partnera“ Crne Gore, pa je za očekivati da on i Šuković krenu u konačan obračun sa onima koji su decenijama pljačkali državu i građane, usput formirajući neke od najopasnijih kriminalnih kartela na evropskom tlu.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad