Tehnologija

Ilon Mask: Tesla pravi humanoidnog robota, promocija 2022. godine

Glavni izvršni direktor “Tesle”, Ilon Mask, najavio je da će ovaj proizvođač električnih automobila vjerovatno sljedeće godine lansirati prototip humanoidnog robota “Tesla Bot”, koji je osmišljen za opasne, ponavljajuće ili dosadne poslove koje ljudi ne vole da rade.

tesla robot

Obraćajući se na „Teslinom“ Danu vještačke inteligencije (AI), preduzetnik-milijarder je rekao da će robot, visok oko 1,76 m, moći da obavlja razne poslove poput zavrtanja vijaka na automobilima ključem ili preuzimanja namirnica u prodavnicama, prenosi Rojters.

Robot će imati „dalekosežan uticaj na ekonomiju“ rješavajući problem nedostatka radne snage, rekao je Mask. Dodao je da je važno da mašina ne bude „preskupa“.

Kompanija je održala Dan AI u vrijeme zahuktale istrage u SAD povodom bezbjednosti i potencijala „Teslinog“ naprednog sistema auto pilota za pomoć vozačima, odnosno sistema za potpuno samovozeće automobile.

Mask nije komentarisao istragu o bezbjednosti „Tesline“ tehnologije, ali je rekao da je uvjeren da će postići to da automobili potpuno samostalno upravljaju vožnjom i to bezbjednije od ljudi, korišćenjem kamera i računara ugrađenih u vozila.

Na događaju održanom sinoć, kompanija je takođe predstavila čipove koje je sama dizajnirala za svoj super brzi računar Dodžo, koji će pomoći u razvoju automatizovanog sistema vožnje. Mask je rekao da će Dodžo biti operativan sljedeće godine.

Takođe je najavio da će „Tesla“ predstaviti novi hardver za svoj računar za samovozeći električni kamionet Sajbertrak za „otprilike godinu dana“.

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad