Božićni intervju

Iguman Danilo Romanov: Crkva nije odbranjena, iskušenja tek dolaze!

Arhimandrit Danilo (Trpčevski) Iguman manastira Đurđevi Stupovi u Beranama se kao monah u Cetinjskom manastiru sreo sa jednom fotografijom Svetog cara Nikolaja drugog.

Iguman Danilo Romanov
Foto: Hercegovac.net

Od tog prvog susreta sa likom cara Nikolaja, otac Danilo se trudio da što više sazna o carskoj porodici Romanov.

Zajedno sa Mitropolitom Amfilohijem imao je blagoslov da posjeti i mjesto stradanja Svete porodice, na njegovu molbu Sveti car Nikolaj počeo je da se slavi u Cetinjskom manastiru još i prije zvanične kanonizacije, a zbog te velike ljubavi naš Mitropolit mu je dao i nadimak Romanov.

Po čemu ćete pamtiti 2021. godinu?

  • 2021 ću pamtiti po Dolasku njegove svetosti Patrijarha Spskog Porfirija i ustoličenja vladike Metodija u Đurđevim Stupovima.

Da li mislite da su društvene mreže imale uticaj tokom Litija?

  • Ne smatram da su društvene mreže imale ključan uticaj jer je Sveta Crkva Pravoslavna opstala 2000 godina bez društvenih mreža i medija i tako je i dalje.

Dan koji ćete pamtiti čitavog života?

  • Dan koji ću pamtiti čitavog života je definitivno dan kada sam služio svetu liturgiju na Grobu Gospodnjem i Golgoti u Jerusalimu.

Da li mislite da je crkva sada konačno odbranjena?

  • Crkva nije odbranjena, iskušenja tek dolaze u budućnosti.

Šta želite na kraju da poručite našim čitaocima?

  • Zavolite Boga svim srcem svojim i onda ništa ne brinite.

Otac Danilo porijeklom je Makedonac, a u Crnoj Gori živi poslednjih 25 godina. Blaženopočivši mitropolit Amfilohije ga je zamonašio nakon bombardovanja 1999. Najduže je boravio u Cetinjskom manastiru, bio je iguman Đurđevih Stupova, a sedam godina je upravljao i manastirom Svetog Save u Goliji.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad