Svijet

I „najboljima“ se dešava: Američka pošta zaključila godinu sa gubitkom od 6,5 milijardi dolara

Foto: canva stock

Američka državna pošta US Postal Service (USPS) izvijestila je da je poslovnu godinu 2023. zaključila sa neto gubitkom od 6,5 milijardi dolara, uz najmanji obim pismovnih pošiljki od 1968. godine.

U poslovnoj godini 2022. koja je završila u prošlom septembru US Postal Service poslovao je sa neto dobiti od 56 milijardi dolara, prenosi Hina.

Gubitak u poslovnoj godini 2023. uključuje 2,6 milijardi dolara troškova inflacije “povrh onoga što se prognoziralo i što se uspjelo nadoknaditi”, rekao je izvršni direktor Lusi DeDžoj (Louis DeJoy).

Značajna stavka bio je i trošak penzija.

Prihod im se zadržao na nivou prošle poslovne godine i iznosio je 78,2 milijarde dolara.

Američka državna pošta agresivno je podizala cijene poštanskih markica i provodi desetogodišnji plan restrukturiranja koji bi trebao spriječiti prognozirano akumuliranje gubitaka u tom periodu od 160 milijardi dolara. Ovu godinu je trebalo da završe sa pozitivnom nulom.

Izvršni direktor naglašava da će im taj cilj izmaknuti i u novoj poslovnoj godini.

“Uprkos planiranim značajnim smanjenjima naših troškova poslovanja i rastu prihoda od dostave paketa nećemo dosegnuti pozitivnu nulu u 2024. godini”, rekao je DeDžoj.

Istakao je ipak da su smanjili prognozirani gubitak od 160 milijardi dolara “na manje od 60 milijardi dolara”.

Obim pismovnih pošiljki smanjio se u ovoj godini za 6,1 posto, na 46 miliona, a u odnosu na 2006. otprilike je prepolovljen. Prihod je u toj kategoriji usluga ipak porastao za 2,1 posto, na 24,5 milijardi dolara, zahvaljujući višim cijenama poštanskih markica.

Dostava pismovnih pošiljki, poput pisama i računa, glavni je izvor prihoda US Postal Service-a.

U aprilu 2022. američki predsjednik Džo Bajden potpisao je zakon kojim je USPS-u osigurano gotovo 50 milijardi dolara pomoći kroz 10 godina, podsjeća Rojters.

(Reuters, Hina, Al Jazeera)

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad