Srbija

EP usvojio Rezoluciju o Srbiji: Traže međunarodnu istragu oko rezultata izbora

Foto: Borba

Evropski parlament izglasao je danas u Strazburu rezoluciju o Srbiji. Za rezoluciju je glasao 461 evroposlanik, protiv su bila 53 poslanika, a 43 je bilo uzdržano.

Pred glasanje u Strazburu je održan razgovor na temu „Srbija: demokratija na raskršću“, koji su organizovali Zeleni-Evropski slobodni savez, socijaldemokrate i Obnovimo Evropu sa predstavnicima koalicije “Srbija protiv nasilja”.

U razgovoru, na koji je predstavnike ove koalicije pozvala evroposlanica iz redova zelenih Viola fon Kramon, koja je, inače, izvjestilac EP za tzv. Kosovo, učestvovali su lideri koalicije „Srbija protiv nasilja“, među kojima su bili potpredsjednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić, kopredsjednik Zeleno-lijevog fronta Radomir Lazović i predsjednik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović.

Pored Viole fon Kramon, domaćini razgovora bili su i šef posmatračke misije EP na decembarskim izborima u Srbiji Klemen Grošelj, inače evroposlanik liberalne grupe Obnovimo Evropu i Alesandra Moreti iz grupe Socijlisti i demokrate.

Ovo troje evroposlanika su, ujedno i predlagači najoštrijih mjera u rezoluciji i poznati su kao kriričari izbora u Srbiji, ali i ukupne politike Srbije i zagovornici međunarodnih poteza koji su protiv interesa Srbije.

Tepić, Lazović i Grbović u razgovoru su podržali predloženu rezoluciju i pozvali na sprovođenje međunarodne istrage o izborima.

Lazović je rekao da rezolucija obuhvata sve čemu su se nadali i zatražio slanje ad hok misije za provjeravanje činjenica Evropskog parlamenta, slanje ekspertske misije Evropske komisije i hitnu nezavisnu istragu uglednih međunarodnih stručnjaka, kao što je pomenuto u rezoluciji.

Grošelj se takođe založio za nezavisnu istragu izbora, tvrdeći da događaji u Srbiji imaju posljedice po Zapadni Balkan, ali i EU.

Viola fon Kramon rekla je da, ako EP razmišlja o zaustavljanju i suspenziji fondova, to nije kako bi se naudilo narodu Srbije, već da je potrebno, kako tvrdi, „pokazati vladajućoj partiji i predsjedniku Srbije“ da način na koji su se bavili izborima i „kršenjima nekoliko dogovora“ nije više prihvatljiv.

Šider je rekao da građani Srbije zaslužuju demokratiju i poštovanje vladavine prava i istakao da mladi često ne glasaju „na papiru, već sa kartom idu u inostrantsvo“.

U razgovoru, na koji je Viola fon Kramon juče na svom nalogu na mreži X pozvala sve zainteresovane, obratili su se i kopredsjednik Zajedno Nebojša Zelenović, poslanik Narodnog pokreta Srbije Đorđe Stanković, član RIK Tanasije Marinković, kao i kopredsjednica Zajedno Biljana Stojković, kritikujući izbore i tražeći međunarodnu istragu.

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad