Svijet

Hram u Kijevu i centar Lavova od danas na listi ugrožene svjetske baštine

Foto: canva stock

Nijedna od ovih lokacija nije bila na udaru ruskih projektila i dronova otkako je Moskva u februaru pokrenula invaziju na Ukrajinu, a sam Lavov uglavnom je bio pošteđen borbenih dejstava

Katedralni hram Svete Sofije u Kijevu i srednjevjekovno jezgro grada Lavova na zapadu Ukrajine danas su stavljeni na listu ugrožene svjetske baštine UNESKO-a, saopštila je danas ta agencija Ujedinjenih nacija (UN).

Hram u Kijevu i centar Lavova već su na UNESKO-ovoj listi svjetske kulturne baštine, ali od danas su i na listi ugrožene svjetske baštine.

Ne postoji nikakav mehanizam da se obezbijedi sprovođenje ove odluke koju je donio Komitet za svjetsku baštinu UN, ali bi ona mogla da ima odvraćajući efekat na eventualne ruske napade na ova područja.

Nijedna od ovih lokacija nije bila na udaru ruskih projektila i dronova otkako je Moskva u februaru pokrenula invaziju na Ukrajinu, a sam Lavov uglavnom je bio pošteđen borbenih dejstava.

Međutim, Kijev i drugi ukrajinski gradovi jesu na meti ruskih dronova iranske proizvodnje, i udari se vrše kako po komunalnoj i drugoj infrastrukturi, tako i po civilnim objektima.

Odluka je doneta na 45. sjednici Komiteta za svjetsku baštinu UN koji zasijeda u Saudijskoj Arabiji.

Komitet nadzire UNESKO-ove liste svjetske baštine i očuvanje zaštićenih lokacija.

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad