Politika

Nečuveno: Hosovci zaprijetili da će doći po „Jadran“

Foto: Borba

Grad Dubrovnik je početkom decembra 2023. godine bio domaćin izložbe o školskom brodu “Jadran”, koja je realizovana u saradnji sa Muzejom Domovinskog rata u Splitu.

Izložba je dio programa obilježavanja „Dana dubrovačkih branitelja“ (6. decembar), a otvaranju su prisustvovali i pripadnici splitskog 9. bataljona Hrvatskih odbrambenih snaga (HOS), koji su učestvovali u borbama za Dubrovnik.

Hosovci su tom prlikom Crnoj Gori poslali poruku vezanu za brod „Jadran“, za koji smatraju da pripada Hrvatskoj.

“Vratite nam naš školski brod Jadran koji ste uzeli iz Splita, jer ćemo doći po njega u Crnu Goru!”, poručio je jedan od pripadnika HOS-a, pri čemu su ga ostali podržali.

Naše Ministarstvo vanjskih poslova i Ambasada u Zagrebu ostali su nijemi na ovu poruku iz Dubrovnika. Da li zbog njegovanja „dobrosusjedskih odnosa“, nekompetentnosti ili nezainteresovanosti da se brane interesi države koju predstavljaju i za čije interese vrše službu.

Ćutanje na ovakve ispade koji s vremena na vrijeme dolaze od naših hrvatskih susjeda, naši vlastodršci nastavljaju da vode neodgovornu vanjsku politiku.

Poruka Hosovaca je možda šaljive prirode, ali da je neko iz Crne Gore uputio sličnu poruku našim dragim susjedima, vrlo je moguće da bi crnogorski ambasador bio pozvan na razgovor u hrvatsko Ministarstvo spoljnih poslova, a zvanični Zagreb bi uputio protesnu notu zvaničnoj Podgorici.

Stiče se utisak da se crnogorski političari i pojedine diplomate stide ili plaše da brane interese Crne Gore i njenih građana. Ta stidljivost i servilnost pojedinih crnogorskih zvaničnika najviše dolaze do izražaja prilikom odnosa sa SAD, Hrvatskom i ostalim članicama EU.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad