Srbija

Hil pronađen iznenađen: Odluka Prištine o ukidanju dinara nepotrebna

Foto: Tanjug

Odluka o ukidanju dinara trebalo bi da stupi na snagu 1. februara

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil ocenio je da je potrebno izbegavati jednostrane poteze i nepotrebna iznenađenja poput odluke o ukidanju dinara iz platnog prometa na Kosovu i Metohiji koju je donela Centralna banka u Prištini.

Hil je rekao da Amerika i Evropska unija pomno prate i analiziraju razvoj situacije, ali nije rekao da se protive odluci Prištine.

“Mislim da je u ovoj fazi dijaloga do koje smo došli, sa svim onim što je je postignuto na čelu sa Lajčakom, veoma važno da se razume potreba da se radi zajednički. Treba izbeći nepotrebna iznenađenja i pogotovo jednostrane akcije”, rekao je Hil na svečanosti povodom uručenja CT skenera Specijalnoj bolnici za plućne bolesti “Ozren” u Sokobanji.

Međutim, ni njegov kolega, izaslanik SAD u Prištini Džef Hovenijer nije rekao da Priština nema prava na ukidanje dinara, a nisu ni pozvali Prištinu da od sporne odluke odustane.

Hil je kazao da je značaj na formiranju Zajednice srpskih opština.

“Mi sada mislimo da je najvažnije formiranje Zajednice srpskih opština, ali i da se Kosovu omogući pristup međunarodnim institucijama. Treba se fokusirati na to i izbegavati teme koje nisu od zajedničkog interesa”, rekao je Hil.

Odluka o ukidanju dinara trebalo bi da stupi na snagu 1. februara.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je u Skoplju na tu temu razgovarao sa pomoćnikom američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Džejmsom O’Brajanom i najavio da će narednih dana nastaviti intenzivne konsultacije o pokušaju Prištine da ukine dinar na KiM, prenosi Tanjug.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad