Vijesti

Guslar koji je okupio 10000 dobrovoljaca na Solunskom frontu

Petar Perunović Perun bio je srpski guslar, rodom iz Crne Gore, iz plemena Pješevci. Svojim guslanjem je uspeo da rasplače Nikolu Teslu, i da okupi više od 10000 dobrovoljaca na Solunskom frontu.

Foto: Wikipedia

Petar Perunović zvani Perun je poznati guslar, rođen 1880. godine u selu Drenovštica u crnogorskom plemenu Pješivci. Osnovnu školu je završio u Šapcu. Jedno vreme je boravio u Valjevu gde je upoznao četničke vojvode Voju Tankosića i Vuka Popovića.

Za vreme prvog svetskog rata, ovaj guslar je hrabrio srpsku vojsku u svim bitkama, i na svim putevima. On je u to vreme postao najpoznatiji guslar u Srbiji, i već 1916. godine, otisnuo se u Ameriku.

U Americi je obilazio mnoga mesta gde su živeli njegovi sunarodnici. Tamo je organizovao guslarske večeri na kojima je pozivao ljude da se prijave kao dobrovoljci na Solunski front. Ko god je prisustvovao takvoj večeri, odazvao bi se na Perunov poziv, na Solunski front, pa čak to bio i ustaša. Jednom prilikom su ustaše htele da sabotiraju njegovo guslarsko veče, ali je on uspeo svojim drhtavim zvucima gusala da im dotakne srce, da su se čak i oni prijavili kao dobrovoljci.

Perunovim večerama je često prisustvovao Nikola Tesla. Svaki put bi Perun, uspeo da ga rasplače svojim guslanjem.

Petar Perunović je i u periodu izmedju dva svetska rata, putovao po Evropi i preko okeana, i pravio guslarske večeri. Tako je radio sve do 1852. godine, kada je umro.

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad