Srbija

Član porodice ubijenog policajca: Kurti da se uzdrži od upotrebe sile, povuče policiju sa sjevera i počne pregovore (UŽIVO)

Foto: Reuters

Član porodice policajca ubijenog na sjeveru Kosova pozvao je Aljbina Kurtija, premijera privremenih prištinskih institucija, da se povuče sa sjevera Kosova i Metohije, spriječi dalje gubitke života i uključi u pregovore.

„Pozivam premijera Kosova da se uključi u pregovore, uzdrži se od upotrebe naših uniformi na sjeveru i spriječi dalje gubitke života“, poručio je član porodice, a prenose „Novosti“.

Podsjetimo, tzv. kosovska policija saopštila je da je sinoć oko 2.30 došlo do pucnjave kod sela Banjska, u kojoj su ranjena dva pripadnika policije, od kojih je jedan podlegao povredama.

Takođe, Eparhija raško-prizrenska oglasila se saopštenjem u kojem navodi da najoštrije osuđuje napad koji se dogodio jutros na sjeveru Kosova, u blizini sela Banjska.

„To je ozbiljan incident koji može imati velike posljedice i zato je veoma važno da se preduzme sve kako bi se sačuvao red mir i poredak. Eparhija najiskrenije izražava saučešće članovima porodice poginuloga policajca i iskreno se nada da će se dvojica ranjenih što prije oporaviti“, istakli su iz Eparhije raško-prizrenske.

Eparhija je, kako su dodali, veoma zabrinuta jer je grupa naoružanih, maskiranih ljudi, upala blindiranim vozilom u sam manastir, pri čemu su provalili manastirsku kapiju koja je bila zaključana.

„Najoštrije osuđujemo otvoreno nasilje koje se primenjuje u vjerskom objektu Srpske Pravoslavne Crkve. Pozivamo sve strane da što prije prekinu sukob“, naveli su iz Eparhije raško-prizrenske.

___________________________________________________________________________

Oglasio se Borelj

“Najoštrije osuđujem užasan napad naoružane bande na pripadnike kosovske policije u Banjskoj na severu Kosova, u kojem je jedan policajac mrtav, a dva povređena”, naglasio je Borelj.

“Sve činjenice o napadu moraju biti utvrđene. Odgovorni počinioci moraju se suočiti sa pravdom”, dodaje visoki predstavnik EU za spoljnu politiku.

___________________________________________________________________________

“Formiranje tzv. Vojske Kosova predstavlja opasnost za Srbe na severu KiM”

Predsednik odbora za KiM Milovan Drecun ocenio je da formiranje tzv. Vojske Kosova (VK) može da predstavlja opasnost po bezbednost srpskog naroda na severu KiM jer je ona ima ofanzivni a ne defanzivni karakter kako se tvrdi – radi očuvanja teritorijalne bezbednosti i integriteta.

Na pitanje koje posledice može da ima formiranje te kosovske vojske Drecun je rekao da se može desiti prava ratna situacija na severu južne pokrajine.

“Po mogućim posledicama, nakon toga što ta formacija stekne pune operativne sposobnosti, možemo imati pravu ratnu situaciju na severu KiM jer oni pripremaju da završe uspostavljanje kontrole nad celom teritorijom KiM. To znači ulazak te formacije na sever KiM i zato je nedavno taj tzv. ministar odbrane Maćedonci izjavio da će doći vreme, uskoro, posle nekih političkih poteza gde će oni moći na sever da uđu bez odobrenja komandanta KFOR-a”, rekao je Drecun za Tanjug.

Opomenut je od strane čelnika NATO, dodao je, i komandanta KFOR-a da za sada bez odobrenja ne može.

“Ali nikada ne možete da garantujete da se to neće desiti, posebno imajući u vidu to što su oni sada izmislili dve terorističke organizacije na severu KiM i onda to može da im posluži kao neko formalno čak možda i pravno opravdanje da kažu – pa evo imamo terorizam na severu koji buja, koji podržava Beograd i ne možemo sa policijskim snagama da izađemo na kraj sa teroristima odobrite nam ulaz za tzv. kosovskim bezbednosnim snagama da bismo mogli da se obračunamo sa teroristima i zaštitimo teritorijalni integritet”, rekao je Drecun.

___________________________________________________________________________

Srbi strahuju

Kako javljaju reporteti “Novosti”, Srbi su preplašeni i zaključali su se u kućama, a sve od straha šta će im se desiti zbog haosa koji je kreirao Aljbin Kurti.

Tzv. kosovska policija zabranila je vozilu Hitne pomoći da prođe do mjesta Banjska i pruži pomoć pacijentu koji je zatražio pomoć jer mu je pozlilo.

To je prenio vozač saniteta reporteru Kosovo onlajna.

– Imali smo poziv, čovjeku je pozlilo u Banjskoj, ali nas ne puštaju da idemo do njega. Čovjek može da umre svakog momenta, ali nama ne dozvoljavaju da prođemo. Ne znam kako da prođemo – rekao je vozač Hitne pomoći.

Sanitet je zaustavljen na magistrali, a Kurtijevi policajci koji su mu prišli rekli su vozaču da nastavi da vozi i da nema zadržavanja na magistrali.

___________________________________________________________________________

Eparhija raško-prizrenska saopštila je da je grupa naoružanih, maskiranih ljudi, upala je blindiranim vozilom u manastir Banjska, pri čemu su provalili manastirsku zaključanu kapiju. Trenutno se u manastiru nalazi grupa poklonika iz Novog Sada, sa sveštenikom, igumanom Danilom i bratijom manastira.

„Eparhija raško-prizrenska najoštrije osuđuje najnoviji napad koji se dogodio jutros na sjeveru Kosova, u blizini sela Banjska, u kome je jedan kosovski policajac ubijen, a dvojica povrijeđena. To je ozbiljan incident koji može imati velike posljedice i zato je veoma važno da se preduzme sve kako bi se sačuvao red mir i poredak. Eparhija najiskrenije izražava saučešće članovima porodice poginuloga policajca i iskreno se nada da će se dvojica ranjenih što prije oporaviti“, navode u saopštenju.

Dodaju da je Eparhija  jako zabrinuta jer je prema najnovijim informacijama, grupa naoružanih, maskiranih ljudi, upala je blindiranim vozilom u sam manastir, pri čemu su provalili manastirsku zaključanu kapiju.

Radi bezbjednosti, bratija manastira i poklonici su se zaključali u konak, i hram manastira je takođe zaključan. Naoružana maskirana lica se kreću po dvorištvu i čuju se povremeno pucnji“, navodi se u saopštenju.

Dodaju da Eparhija najoštrije osućuje otvoreno nasilje koje se primenjuje u vjerskom objektu Srpske Pravoslavne Crkve, pozivajući sve strane da što prije prekinu sukob.

Pojedini kosovski mediji povezali napadače koji su noćas pucali na kosovsku policiju sa manastirom Banjska, u kom su trenutno blokirani vjernici iz Novog Sada, piše KoSSev.

Od jutros pojedini kosovski mediji objavljuju fotografije manastira Banjska uz navode su „napadači zabarikadirani u manastiru“, a na Gugl mapama označavaju mjesto odakle je pucano na policiju, vezujući ga za manastir, podsjeća KoSSev.

„Ovo je mejsto za koje se vjeruje da su u njemu zasjedu napravili napadači koji su ubili kosovskog policajca na sjeveru (…). Sumnja se da su se zabarikadirali unutar manastira u Banjskoj, gdje su pucali i na policiju“, pisali su jutros mediji: Kljan Kosova, Bota Sot, Jepi i ze.

KoSSev iz crkvenih krugova bliskim manastiru saznaje da se radi o lažnoj informaciji. Štaviše, situacija je suprotna, a mnastir je zatvorio kapiju.

„Nikakvih napadača, niti ima, niti ih je bilo. Juče je u manastir pristigla grupa od 50-ak vjernika iz Novog Sada sa sveštenikom svojim. Još su tamo, blokirano sve pa ne mogu da napuste da napuste manastir, preplašeni su. Njih su oko jutros oko 2 probudile jake detonacije, bilo je mnogo pucnjave sa okolnih brda, sve se treslo“, navodi izvor KoSSeva.

Podsjetimo, jedan policajac je ubijen, a drugi je ranjen u napadu na jedinicu kosovske policije noćas na ulazu u selu Banjska na sjeveru Kosova.

Premijer Kosova Aljbin Kurti i predsjednica Kosova Vjosa Osmani optužili su za napad „srpske kriminalne bande“ koje, kako tvrde, imaju podršku zvaničnog Beograda.

Predsjednik Narodne skupštine Vladimir Orlić odgovorio je na optužbe Prištine, navodeći da je Kurti „odmah prvi pojurio da optuži Srbe“.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad