Politika

Grupa civilnih aktivista i univerzitetskih profesora pozvali građane da podrže Jakova Milatovića

Grupa civilnih aktivista i univerzitetskih profesora uputila je apel crnogorskoj javnosti, u kome poziva da se podrži predsjednički kandidat Jakov Milatović.

Foto: Borba

”Pobjeda Jakova Milatovića i poraz Mila Đukanovića treba da označe konačni kraj najdugovječnijeg hibridnog režima u ovom dijelu svijeta, njegove naopake ideologije laži, pljačke i podjela,” navodi se u “Apelu građana i građanki za okončanje trodecenijske autokratske vlasti”.

Skoro tri i po decenije nakon pada Berlinskog zida, kako su napisali, Crna Gora nije završila proces tranzicije iz autokratskog u demokratsko društvo.

”Institucije su zarobljene, privreda razorena, prostor uništen, korupcija i kriminal široko rasprostranjeni, građani i građanke obespravljeni i osiromašeni. Glavni krivac za to je Milo Đukanović i njegov režim. On je zloupotrebom moći napravio državu za sebe i svoje, državu u kojoj su umjesto Vlade, Skupštine i pravosuđa odlučivali neformalni centri politike, mafije i biznisa. Đukanovićeva autokratska tvrđava opstala je i dvije i po godine nakon što je njegova partija izgubila parlamentarne izbore 30. avgusta 2020. godine,” piše u apelu.

Na izborima 2. aprila, kako ističu, građani i građanke Crne Gore imaju šansu da mirno okončaju jednu naopaku eru i izaberu novog predsjednika, koji ni po čemu ne liči na lidera DPS-a.

”Drugi krug predsjedničkih izbora zato nema običan partijski već ogroman, istorijski značaj. Pobjeda Jakova Milatovića i poraz Mila Đukanovića treba da označe konačni kraj najdugovječnijeg hibridnog režima u ovom dijelu svijeta, njegove naopake ideologije laži, pljačke i podjela. Glas za novog predsjednika je glas za sve nas, za naše najbliže, za one koji tek dolaze, za Crnu Goru svih nas,” navodi se u apelu naslovljenom “Svi za Jakova, svi za Crnu Goru”.

Potpisnici zaključuju da izbor, kako smatraju, nikada nije bio lakši i da se bira između prošlosti i budućnosti.

Potpisnici su Džemal Perović, dr Bojan Baća, Balša Brković, Aleksandar Dragićević, Stefan Đukić, akademik prof. dr Igor Đurović, prof. dr Rajka Glušica, Ljupka Kovačević, Ljubiša Krgović, prof. dr Maja Kostić Mandić, Milka Tadić Mijović, Feđa Pavlović, Dževdet Pepić, prof. dr Miodrag Perović, prof. dr Ivana Pićurić, prof. dr Milan Popović, Đuro Radosavović, prof. dr Vjera Radović, Darko Saveljić, prof. dr Mara Šćepanović, prof. dr Žana Kovijanić Vukićević i Miloš Vuković.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad