Republika Srpska

Grenel o Srebrenici: Ne treba sve ratne zločine označiti kao genocid

Foto: Politico

Bivši specijalni izaslanik SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel izjavio je da je saglasan sa ocenom direktora Centra “Simon Vizental” Efraima Zurofa o Srebrenici ”da nije svaki ratni zločin slučaj genocida”, dodajući da nazivanje zločina genocidom umanjuje važnost ”onoga što je Nemačka uradila 1941”..

Grenel je na svom nalogu na mreži Iks podelio tekst koji je Zurof napisao za Džeruzalem post, i naveo da se slaže sa Zurofovom ocenom da ”nije svaki ratni zločin slučaj genocida”.

”To je tako istinito. Nemci guraju rezoluciju UN da označe genocid 29 godina posle. Ne treba sve ratne zločine označiti kao genocid. Guranje nekih drugih ratnih zločina u oznaku genocid, slabi ono što je tadašnja nemačka vlada uradila 1941. godine. Treba držati politiku dalje od osetljivog, ali važnog etiketiranja”, napisao je Grenel na mreži Iks.

Zurof je ranije ove sedmice za Džeruzalem post napisao tekst pod naslovom ”Nije svaki ratni zločin genocid”, povodom rezolucije o genocidu u Srebrenici u Generalnoj skupštini UN.

”Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama ili imaju nameru da vode kampanju za tobože ‘humanitarne’ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno Holokaustu ili da je u stvari slučaj genocida”, naveo je Zurof.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad