Srbija

Grčka neće podržati pristupanje Kosova Savetu Evrope

Foto: www.globallookpress.com © Eurokinissi

PS SE je ranije odobrila preporuku da se samoproglašeno Kosovo pozove u članstvo Saveta Evrope. Za ovu odluku glasao je 131 poslanik, 29 je bilo protiv, 11 uzdržano

Grčka će biti uzdržana tokom glasanja 16. maja u Komitetu ministara Parlamentarne skupštine Saveta Evrope i neće podržati zahtev da tzv. Kosovo pristupi Savetu Evrope. To je izjavio grčki ministar spoljnih poslova Jorgos Gerapetrit u intervjuu za radio stanicu Kanal 1.

PS SE je ranije odobrila preporuku da se samoproglašeno Kosovo pozove u članstvo Saveta Evrope. Za ovu odluku glasao je 131 poslanik, 29 je bilo protiv, 11 uzdržano.

Glavni zagovarač prijema Prištine je bila članica grčkog parlamenta Dora Bakojani, sestra grčkog premijera Kirijakosa Micotakisa.

Novinar je upitao Gerapetritisa kakav je stav Grčke po ovom pitanju, s obzirom da je Grčka odobrila izveštaj Bakojanijeve u PS SE.

Ministar spoljnih poslova je odgovorio da se odluka donosi na tri nivoa.

“Prvi nivo je neobavezujući zaključak nadležnog odbora Parlamentarne skupštine, koji je pozitivno govorio o pristupanju Kosova. Drugi nivo je Parlamentarna skupština, koju čine predstavnici svih zemalja Saveta Evrope, gde je takođe data pozitivna preporuka. Ali oba ova izneta gledišta nisu obavezujuća. Najvažnije telo, koje odlučuje u slučaju pristupanja Kosova Savetu Evrope, je Komitet ministara, koji će se sastati 16. maja i doneti odluku“, objasnio je Gerapetrit.

On je istakao da, bez obzira na stav iznet i na nivou izveštaja odbora i na nivou Parlamentarne skupštine, koju čine poslanici, a ne vlade zemalja članica, stav Grčke ostaje stabilan i nepromenjen.

“Kao što smo radili u sličnim slučajevima u prošlosti, Grčka će se uzdržati od glasanja, drugim rečima, neće podržati zahtev ‘Kosova’ da se pridruži Savetu Evrope”, rekao je Gerapetrit.

Prema rečima šefa grčke diplomatije, “neka od suštinskih pitanja još nisu rešena, a pre svega stvaranje Zajednice srpskih opština na Kosovu.

“Zbog toga se naša osnovna politika nije promenila. Grčka se drži principijelne spoljne politike. Ne menjamo mišljenje dok se ne promene činjenice na osnovu kojih se donose odluke. Podstičemo dijalog Prištine i Beograda, želimo mirno rešenje sporova”, rekao je Gerapetrit.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad