Srbija

Grčka se ograđuje od Bakojanijeve: Izveštaj o tzv. Kosovu ne predstavlja ni nas, ni našu kulturu

Foto: Tanjug

Bakojanijeva se nakon predstavljanja izveštaja o tzv. Kosovu suočila sa nizom kritika, čak i napada grčkih političara

Bivši grčki premijer Antonis Samaras oštro je danas kritikovao izvestiteljku za prijem tzv. Kosova u Savet Evrope Doru Bakojani, ističući da njen izveštaj o tzv. Kosovu ne predstavlja Grčku, kao ni kulturu i tradiciju te zemlje.

“Nečuvene stvari koje su se nedavno desile vezano za Kosovo ne predstavljaju Grčku i helenizam”, rekao je Samaras.

Agencija Tovima prenosi da se Bakojanijeva nakon predstavljanja svog izveštaja o tzv. Kosovu suočila sa nizom kritika, čak i napada grčkih političara, i dodaje da su se kabineti premijera Kirijakosa Micotakisa i ministra spoljnih poslova Jorgosa Gerapetrita jasno ogradili od njenog izveštaja.

Samaras je dodao da bi Grčka pre trebalo da se bavi obeležavanjem 50. godišnjice turske invazije na Kipar, umesto, kako je rekao, “uvlačenjem helenizma u opasne puteve, kao sa rezolucijom o Kosovu”.

Prema njegovim rečima, Grčka bi trebalo da se bavi internalizacijom pitanja “kiparske tragedije”.

Bakojani je za grčke medije izjavila da za Kipar nije stvoren presedan usvajanjem njene preporuke u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope o tzv. Kosovu, uz ocenu da Kipar i tzv. Kosovo dva različita pitanja i da se ni na koji način ne mogu povezivati.

Gerapetrit je ranije ove sedmice poručio da će se Grčka uzdržati od glasanja u Komitetu ministara Parlamentarne skupštine Saveta Evrope sledećeg meseca i da neće podržati zahtev za pristupanje tzv. Kosova toj organizaciji.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad