Republika Srpska

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić odbila postavljena spomen-ploča srpskim žrtvama na Koševu

Foto: Borba

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić odbila je predlog gradskog odbornika Adija Škaljića da bude postavljena spomen-ploča na pomoćnom stadionu Koševo, uz ogradu groblja Sveti Josip, gdje su pod NN oznakama bila ukopana tijela ubijenih na lokalitetima Kazani, Gaj i Grm Maline.

Uprkos tome što je ovu inicijativu u septembru podržalo Gradsko vijeće Sarajeva, za nju nije bilo mjesta u Programu podizanja spomenika od značaja za Grad za 2024. godinu.

Nakon održane javne rasprave, Karićeva, koja je predlagač Programa, usvojila je sve pristigle predloge osim navedenog, uz obrazloženje da je postavljeno spomen-obeležje na Kazanima, piše „Oslobođenje“.

„Ovim činom grad Sarajevo je pokazao pijetet prema žrtvama i visoku svijest o tragičnim događajima“, navedeno je u obrazloženju Karićeve, uz ocjenu da je „nesretni događaj adekvatno obilježen“.

Škaljić je najavio da će predlog upućivati Gradskoj upravi sve dok bude dio Vijeća.

„Gradska uprava smatra da je spomen-pločom na Kazanima i uređenjem prilaza memorijalizacija zločina 10. brdske brigade nad našim sugrađanima zaokružena priča. Ipak, poznato je da su na privremenoj lokaciji bila ukopana tijela sugrađana pronađena i na lokalitetima Gaj i Grm Maline“, istakao je Škaljić.

Kazani su nepristupačna jama na Trebeviću, iz koje su ekshumirani posmrtni ostaci 29 srpskih civila ubijenih tokom rata u BiH, ali postoje sumnje da ih je mnogo više ubijeno i bačeno u nju.

Srbe su ubijali pripadnici 10. brdske brigade takozvane Armije BiH, kojom je komandovao predratni sarajevski kriminalac Mušan Topalović zvani Caco.

Prije dvije godine grad Sarajevo postavio je spomen-ploču na Kazanima na kojoj su na predlog Karićeve navedena imena žrtava, ali bez navođenja ko je odgovoran za njihovu smrt, prenosi Srna.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad