Portal ODBRANA

Svijet

GORI NUKLEARKA ZAPOROŽJE! Eksplozija koja bi zadesila evropu bila bi četiri puta jača od Černobila

RUSKO Ministarstvo odbrane smatra da je granatiranje nuklearne elektrane Zaporožje koje su izvšrile ukrajinske snage čin nuklearnog terorizma u skladu sa konvencijom UN koja je usvojena rezolucijom Generalne skupštine UN, rekao je danas direktor ruskog Kontrolnog centra nacionalne osbrane general Mihail Mizincev.

Ukrajinske snage gađale su područje nuklearne elektrane Zaporožja nakon čega je izbio požar.

Presečene su dve napojne linije koje su neophodne za rad elektrane zbog čega je više od 10.000 meštana regiona Zaporožje ostalo bez struje i vode.

– Prema međunarodnoj konvenciji usvojenoj rezolucijom Generalne skupštine UN 13. aprila 2005. godine smatramo da su ovi kriminalni postupci ukrajinskih vlasti čin nuklearnog terorizma – naglasio je Mizincev.

On je istakao da bi moguća nesreća u atomskoj elektrani Zaporožja mogla premašiti obim katastrofa u Černobilju i Fukušimi te da bi cela teritorija Ukrajine, Rusije, Belorusije, Moldavije, Bugarske i Rumunije bile zahvaćene kontaminacijom.

Mizincev je od UN, Međunarodne agencije za atomsku energiju i drugih međunarodnih organizacija zatražio osudu postupaka dijela ukrajisnke vojske i preduzimanje hitnih mera kako bi se spriječile provokacije u nuklearnim postrojenjima.

Zelenskom se ne dopada stav Amnesti Internešenela

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski zamerio je Amnesti internešnelu, što, kako kaže, “ćuti o nuklearnom teroru ruske vojske”.

– Nažalost, imamo značajno pogoršanje situacije oko zaporoške nuklearne elektrane. Ruski teroristi su postali prvi u svetu koji su iskoristili najveću evropsku nuklearnu elektranu za teror. Skrećemo pažnju svetu na to i insistiraćemo na novim sankcijama Rusiji zbog stvaranja globalne pretnje – naveo je sinoć Zelenski, prenela je ukrajinska “Pravda”.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad