Svijet

Gorelo nebo iznad Izraela: Iran se svetio uz dronove i rakete

Foto: Bashar Taleb/Zuma Press/Profimedia/Bashar Taleb/zuma Press/profimedia

IDF je potpuno spremna u svim svojim odbrambenim i ofanzivnim sistemima i unapred je razradila različite scenarije, rekao je Hagari

Sirene za vazdušne napade i eksplozije čuju se u gradovima širom Izraela, uključujući Tel Aviv i Jerusalim, dok izraelske, američke, britanske i jordanske snage obaraju rakete i dronove lansirane iz Irana.

“Protivazdušna odbrana je u visokoj pripravnosti, kao i avioni vazduhoplovstva i brodovi mornarice koji su u misiji da zaštite nebo zemlje”, navodi se u saopštenju portparola Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) Danijela Hagarija.

IDF je ponovo pozvao izraelske civile da prate instrukcije Komandnog fronta i zvanična saopštenja vojske, javlja “Tajms ov Izrael”.

Iranski dronovi stigli su do Izraela, a Gvozdena kupola pokušava da ih odbije. “IDF je potpuno spremna, u svim svojim odbrambenim i ofanzivnim sistemima i unapred je razradila različite scenarije”, rekao je Hagari.

U iranskom napadu učestvovalo je stotine dronova, a IDF je uz pomoć saveznika pokušao da spreči napade izvan vazdušnog prostora Izraela.

Mediji javljaju da su dronovi i rakete lansirani u nekoliko talasa.

“Kao odgovor na zločin cionističkog režima, a to je napad na konzularni odsek iranske ambasade u Damasku, Ratno vazduhoplovstvo Iranske revolucionarne garde gađaće određene ciljeve na teritoriji cionističkog režima desetinama dronova i projektila”, saopštila je iranska državna televizija.

Američki borbeni avioni, javljaju mediji, podignuti su na nebo Iraka i Jordana kako bi presreli borbene dronove koje je Iran lansirao na Izrael. Britanski lovci poleteli su s Kipra.

U slučaju odgovora Izraela, Iran je zapretio da će po drugi put napasti “momentalno i dvostruko jače”.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad