Region

Gordana Siljanovska novi predsednik S. Makedonije: Ubedljiva pobeda VMRO-DPMNE

Foto: Tanjug

Makedonski parlament broji 120 poslanika, a VMRO-DPMNE je na ovim izborima osvojila više mandata nego zajedno SDSM, najveća stranka etničkih Albanaca DUI Ali Ahmetija i Znam

Kandidat VMRO-DPMNE Gordana Siljanovska Davkova novi je predsednik Severne Makedonije, objavljeno je sinoć na osnovu 74,89 odsto izbrojanih glasova, a njen protivkandidat Stevo Pendarovski iz SDSM priznao je poraz i čestitao joj. 

Nakon više od 99 odsto obrađenog izbornog materijala, ubedljivo najviše mandata na parlamentarnim izborima u Severnoj Makedoniji osvojila je VMRO-DPMNE Hristijana Mickoskog – 58 poslaničkih mandata.

Prema prvim nepotpunim i nezvaničnim izbornim rezultatima, Državna izborna komisija je saopštila da je SDSM osvojila 18 mandata, Evropski front 19, Vredi 13 mandata, Levica 6, pokret Znam 5 mandata.

Makedonski parlament broji 120 poslanika, a VMRO-DPMNE je na ovim izborima osvojila više mandata nego zajedno SDSM, najveća stranka etničkih Albanaca DUI Ali Ahmetija i Znam.

Predsednik VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski ocenio je istorijskom njihovu ubedljivu pobedu na parlamentarnim izborima i ubedljivu pobedu njihovog predsedničkog kandidata Gordane Siljanovske, poručivši da je, kako je rekao, ovo pobeda cele nacije.

“Mi smo uspeli, vi ste uspeli. Makedonija je pobedila. Istorijska pobeda naroda. Pobedila je Makedonija, koja pripada Makedoncima, Albancima, Turcima, Srbima, Vlasima, muslimanima, ateistima, ponosnim narodima. Vlada je pala, a za to ima razloga. Kriminal, korupcija, konfiskovana država, tenderi, nepotizam i još 100 drugih je razloga zbog kojih je država trpela. Narod je bio razočaran. Večeras su konačno poraženi”, rekao je Mickoski u sedištu stranke, gde je okupljen veliki broj njihovih pristalica.

Vučić čestitao pobedu novoj predsednici Severne Makedonije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je Gordani Siljanovskoj Davkovoj na pobedi u drugom krugu predsedničkih izbora u Severnoj Makedoniji.

“Čestitam Gordani Siljanovskoj Davkovoj na izboru za predsednicu Severne Makedonije sa željom da uspešno obavlja odgovornu dužnost koju preuzima. Uveren sam da ćemo zajednički nastaviti da radimo na jačanju veza između Srbije i Makedonije u cilju napretka i dobrobiti naših naroda, kao i prosperiteta celog regiona”, naveo je Vučić na platformi Iks.

Siljanovska-Davkova, zahvalila je predsedniku Srbije na čestitci.

“Veoma cenim vaše iskrene čestitke, predsedniče Vučiću. Očekujem da ćemo nastaviti da radimo na unapređenju izvanrednih makedonsko-srpskih odnosa. Hvala puno predsedniče Vučiću”, napisala je na svom Iks nalogu Siljanovska-Davkova.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad