Srbija

Godišnjica bitke na Paštriku: Jedna od najtežih borbi sa albanskim teroristima

Foto: mod.gov.grs

Vojska Jugoslavije je na Paštriku branila teritoriju SRJ od kopnene ofanzive koju su iz pravca Republike Albanije ka Kosovu i Metohiji pokušali da izvedu teroristi OVK u saradnji sa Vojskom Albanije, potpomognuti intenzivnim bombardovanjem od strane NATO avijacije

Delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, koju je predvodio brigadni general Goran Momčilović, položila je danas venac kraj spomen-obeležja u kasarni “Vojvoda Petar Bojović” u Leskovcu, povodom obeležavanja godišnjice početka bitke na Paštriku.

Vence kraj spomen-obeležja pripadnicima vojske i policije koji su 1998. i 1999. godine poginuli u borbama sa albanskim teroristima i snagama NATO-a u zoni odgovornosti 549. motorizovane brigade u leskovačkoj kasarni položili su i Zoran Antić iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, članovi porodica nastradalih, učesnici bitke, veterani, predstavnici lokalne samouprave i građani, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane Srbije.

Vojska Jugoslavije je na Paštriku branila teritoriju SRJ od kopnene ofanzive koju su iz pravca Republike Albanije ka Kosovu i Metohiji pokušali da izvedu teroristi OVK u saradnji sa Vojskom Albanije, potpomognuti intenzivnim bombardovanjem od strane NATO avijacije.

Zahvaljujući hrabroj borbi graničnih i drugih jedinica Vojske Jugoslavije, neprijatelj je osujećen u nameri da slomi i uništi njihovu odbranu i otvori put za dodatno ubacivanje terorista na područje Kosova i Metohije.

Vojska Jugoslavije je u bici na Paštriku ostala neporažena i nanela je ogromne gubitke neprijatelju.

Za izuzetne rezultate u suprotstavljanju agresoru i za pokazano besprekorno herojstvo u ratu, 549. motorizovana brigada je odlikovana Ordenom Narodnog heroja.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad