Politika

Glavni odbor PES-a danas donosi odluku o formiranju vlade

Foto: evropasad.com

Sjednica GO zakazana je za 17 sati

Sjednica Glavnog odbora Pokreta Evropa biće održana danas i na njoj će odlučivati o formiranju 44. vlade. Mandatar za sastav vlade i lider PES-a Milojko Spajić, a nakon sastanka je saopšteno da postoji apsolutna saglasnost oko formiranja nove vlade. Sjednica GO zakazana je za 17 sati.

Mandatar za formiranje 44. Vlade Crne Gore Milojko Spajić održao je sinoć sastanak sa poslanicima Pokreta Evropa sad, na kojem im je predočio kako će izgledati nova vlada, ko će je činiti i koji će joj biti glavni prioriteti.

Sastanak je počeo u stranačkim prostorijama u 20 časova i trajao do poslije ponoći.

Generalni sekretar Pokreta Evropa sad Boris Pejović saopštio je da među poslanicima te partije postoji apsolutna saglasnost oko formiranja 44. Vlade, te da će poštovati odluku organa PES-a.

– Oko toga nije bilo dileme, jedino su to mediji malo podgrijali – kazao je Pejović nakon sastanka kluba poslanika sa mandatarom Milojkom Spajićem, koji je završen poslije ponoći.

On je demantovao neke medijske navode i saopštio da sastanku, iz opravdanih razloga, nije prisustvovala jedino poslanica Maida Gorčević.

Kako je i ranije najavljeno, danas će biti održana sjednica glavnog odbora PES-a.

Spajić je kolege poslanike iz partije informisao kako će izgledati nova vlada, ko će je činiti i koji će joj biti glavni prioriteti.

Na sastanak nijesu bili pozvani predstavnici Civisa i Ujedinjene Crne Gore, koji sa mandatarom pregovaraju odvojeno.

Dio poslanika sa liste PES-a, prema njihovim ranijim izjavama, nije spreman da podrži Vladu ako ne bude imala podršku najmanje 49 poslanika.

Inače, tokom jučerašnjeg dana na političkoj sceni se razbuktao pravi rat saopštenjima, a najviše su se oglašavali Evropa sad i koalicija “Zajedno za budućnost Crne Gore”.

– Dio stranaka koje se pominju kao konstituenti nove vlade decenijama su satelitske stranke DPS-a i ta činjenica se ne mijenja ni ulaskom “Za budućnost Crne Gore” u vlast – poručio je juče poslanik ZBCG Slaven Radunović.

On je tako reagovao na saopštenje Pokreta Evropa sad u kojem se navodi da je koaliciji ZBCG Bošnjačka stranka prihvatljiva samo ako oni dobiju funkcije, a u suprotnom je satelit DPS-a.

Radunović je istakao da se mijenja ulaskom ZBCG u izvršnu vlast mijenja potencijal BS za uticanje na odluke kojima bi se omogućilo DPS-u da kontroliše tu vladu.

– Sa nama u Vladi i naših 13 poslanika u parlamentu, njihov uticaj se svodi na nivo realnog, koji bi mogli da koriste za što efikasnije autentično zastupanje svog naroda. I to je to – zaključio je Radunović.

Sa druge strane, iz Pokreta Evropa sad tvrde da lideri ZBCG Milan Knežević i Andrija Mandić od samog početka nijesu imali namjeru da budu dio 44. Vlade Crne Gore. Oni tvrde i da je uloga te koalicije bila da se minira i odugovlači proces formiranja Vlade i da Crna Gora nastavi da se bavi starim temama, zbog kojih je pri dnu evropske ljestvice po svim parametrima.

– Priča o povratku DPS-a je jalova politička matrica koja je u funkciji starog prepucavanja koje je održavalo DPS i DF na političkoj površini pune tri decenije – navodi se u reagovanju PES-a.

Kako su dodali, lideri ZBCG pominju Vladu sa podrškom 56 poslanika, što znači da računaju i na podršku BS i ostalih partija manje brojnih naroda.

– Kako je BS prestala biti satelit DPS-a ako lideri ZBCG dobiju fotelje i u 44. Vlade, a koje već dijele sa partijom Ervina Ibrahimovića po dubinama 43. Vlade, gledamo upravo ovih dana – istakli su iz PES-a.

Podsjetili su da je DF nudio Bošnjačkoj stranci i cijelu Vladu 2016. godine.

– To znači da se etiketa “satelita DPS-a” dijeli samo od slučaja do slučaja, odnosno u zavisnosti od učešća ZBCG u vlasti. Takođe se sjećamo i najavljenih protesta protiv izdaje kada se formirala vlada Dritana Abazovića, koju je izglasao DPS, pa su se lideri DF-a brzo umirili kad su dobili funkcije po dubini. Tada im nije smetao ni DPS, a kamoli Bošnjačka stranka – navodi se u reagovanju PES-a.

Bošnjačka stranka je saopštila da odluke donosi samostalno, a vrijeme je potvrdilo, kako su naveli, da su njihove političke odluke bile vizionarske i državničke.

– Više je nego nekorektan nastavak medijske kampanje od strane dijela političkih partija i njima bliskih medija protiv Bošnjačke stranke, kojoj svjedočimo posljednjih dana. BS je tokom cijelog perioda svog političkog djelovanja pokazao da je pouzdan partner svim političkim subjektima i građanima u procesima koji su u interesu građana Crne Gore – naveli su u saopštenju.

Dodali su da su ovakve i slične odluke donosili i ranije, ne vodeći se klijentelističkim niti uskostranačkim interesima.

– I onda kada nam je 2016. godine upravo od strane onih koji nas sada optužuju da smo nečiji sateliti nuđena cijela Vlada. Isto tako i 2020. godine, kada nam je nuđen ulazak u 42. Vladu u čiju smo evroatlantsku orijentaciju sumnjali, ali i danas kada ulazimo u 44. Vladu. Našom odlukom da uđemo u 44. Vladu sa nesporno evroatlantskom orijentacijom pokazujemo spremnost da kao politička partija sa snažnim legitimitetom koja predstavlja bošnjački narod učestvujemo u novom razdoblju političkih procesa u Crnoj Gori, koji za cilj imaju bolji standard građana, ravnomjerni regionalni razvoj, unapređenje manjinskih prava i ubrzanje evropskih integracija – navodi se u saopštenju BS-a.

Prema njihovim navodima, multietnička, građanska i sekularna Crna Gora je njihov ključni politički cilj.

– Naši partneri su svi oni koji su istrajni na tom putu. Naš izbor partnera ne zavisi od nacionalne ili vjerske pripadnosti njihovih birača, već isključivo od njihovog političkog programa i djelovanja – navodi se u saopštenju BS-a.

Izvor: Dan.co.me

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad