Portal ODBRANA

Identitet

Glas Crnogorca o velikoj pobjedi na Vučjem Dolu: Dušman srpski pasti mora kad ratuje Crna Gora

Slušajući nastupe političkih prvaka DPS-a i njegovih satelita o istorijskim temama, stekao bi se utisak da se srpstvo niotkuda projavilo u Crnoj Gori tek na popisu stanovništva 2003. godine.

Foto: Borba

U svakodnevnim istorijsko-revizioničkim nastupima DPS-ovi i SDP-ovi funkcioneri od crnogorske istorije, po principu švedskog stola, uzimaju samo fakte koje nakalemljuju njihovom aktuelnom političko-ideološkom fonu.

Sa druge strane, ovi politički reprezenti nazadnog i šovinistističkog dukljansko-montenegrinskog identiteta, prebenebregavaju na hiljade dokumenata koji potvrđuju istinski srpski karakter viševjekovne crnogorske državnosti.

Prefiks srpski se u njihovim političko-istorijskim opservacijama promalja jedino u negativnom kontekstu, što potvrđuje tezu da je Crna Gora 21. vijeka stvorena na antisrpskom narativu i negaciji srpskog karaktera države koji se u nardou održao čak i za vrijeme komunističkog jednoumlja nakon 1945. godine.

Srećom, u crnogorskoj istoriografiji postoji dovoljno spisa koji do u tančina potvrđuju iskonski srpski identitet Crne Gore.

Jedan od takvih jeste i izdanje „Glasa Crnogorca“ od 2. avgusta 1876. godine gdje se spjevom koji potpisuje Jov. Popović Plamenac opisuje slavna pobjeda crnogorske vojske na Vučjem Dolu koja se dogodila na današnji dan prije 146 godina.

“ Puška puca, topi riču,

A junaci srpski viču

U boj u boj za slobodu,

I za slavu srpskom rodu.

Dušman srpski pasti mora

Kad ratuje Crne gora“

Ovo izdanje, baš kao i svako prethodno i sledeće izdanje Glasa Crnogorca koje je štampano na Cetinju jasno svjedoči o karakateru države dinastije Petrović koja se nedvosmisleno naslanja na tradiciju Nemanjića i na kosovski zabjet koji simbolišu kultovi ličnosti Miloša Obilića i cara Lazara.

Ova odrednice našeg identiteta uvrežena su i u sjećanju današnjih generacija koje su tokom litija dokazale da je srpsku nit nemoguće prekinuti u Crnoj Gori i pored zajedničkog truda odnarođenog i kriminalnog DPS-ovog režima i kovertitskih snaga koje je odlukom stranog faktora zapalo da godinu i dva mjeseca vrše vlast nakon izbora 30. avgusta 2020. godine.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad