Identitet

“Glas Crnogorca” 1879: Srbine! Pogledaj oslobođene stijene naše, to je gnijezdo Nemanjića i prostranog srpskog carstva

Veselite se i vi tamošnja braćo Srbi i ako smo samo ovaj krajičak prostranog carstva srbskog, poslje tolike pobjede i krvi prolivenem zadobili, koje nam nije ni krv palih junaka osvetilo

Ilustracija
Foto: In4s.net


rbine! Penji se uz ove ljute stijene, pa pogledaj na oslobođenu i omiljenu našu Zetu. Tu dosad slabo je ko mogao od fanatizma turskoga ni pomoliti se svome Bogu, a kamoli srpskijem imenom nazvati se, za koju riječ mnoga i danas po izobraženim tobož državama stradaju i progonstvo trpe, objavio je ,,Glas Crnogorca“ 27. januara 1879. godine.

U dopisu iz Danilovgrada pisalo je da je kolijevka slavnih Nemanjića – Zeta, oslobođena.

List dodaje da je ova srpska teritorija dio velikog srpskog carstva, da je naseljavaju ponosni Srbi koji su se oslobodili ropstva ,,zadajući jade svom dušmaninu“.

– Baš danas u gnjezdo, oklen su nekad izlećeli Nemanjići, ulazi soko, koji se za 500 godina borio zanj izljetajući iz svoje krvave litice i jade zadavajući dušmaninu svome. Danas, posle toliko stoljeća robovanja, ogranu sunce slobode ponosnoj Zeti, koja je dosad stenjala i jadikovala pod turskim jarmom, danas pak, hvala milom Bogu, veseli se pod skriptom kneza pobjedioca.

,,Glas Crnogorca“
– Veselite se i vi tamošnja braćo Srbi i ako smo samo ovaj krajičak prostranog carstva srbskog, poslje tolike pobjede i krvi prolivenem zadobili, koje nam nije ni krv palih junaka osvetilo. Uzdamo se u sebe i u pravdu naše svete stvari da će se naše želje ostvariti, poručio je cetinjski list 1879. godine.

  • Prvi broj ,,Glasa Crnogorca“ je štampan na Cetinju 21. aprila 1873, a poslednji 20. decembra 1915. godine. Ponovno je počeo izlaziti juna 1917. u Francuskoj, a u Italiji je 1922. štampan poslednji, 95. broj. Ukupno je izašlo 2374 brojeva.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad