Svijet

“Gladno drvo” jedna od najpopularnijih turističkih atrakcija u Irskoj!

Glavni grad Republike Irske, Dablin ima mnogo znamenitosti, ali jedna koju bi definitvno trebalo videti je takozvano, “gladno drvo”.

Foto: Ddl

Hungry Tree – „gladno drvo“, jedna je od popularnih turističkih atrakcija u dablinskom King’s Innu.

Procenjuje se da je staro oko osamdeset godina, a izraslo je tako da izgleda kao da jede klupu. Naraslo je do visine od 21 metra, a široko je tri i po metra.

Drvo je posađeno uz metalnu klupu. Kako su godine prolazile, drvo je raslo, zbog čega je “progutalo” delove klupe koja mu stoji na putu. Njegova kvrgava kora sada se preliva preko naslona klupe, čineći da izgleda kao da je sedište uvučeno u deblo drveta.

“Gladno drvo” se našlo i u kampanji političara Zelene stranke Kiarana Kafa pre četiri godine, kako bi se osiguralo njegovo očuvanje. Tada je istaknuo kako Hungry Tree i susedna stabla čine lep deo istorije severnog gradskog jezgra.

Međutim, to nije prvo drvo koje jede sve što mu se nađe na putu. I druga drveća širom sveta „učinila“ su slično kada su se suočila sa preprekom koja ometa njihov rast.

Škotsko drvo-bicikl, koje potiče iz 19. veka, prisvojilo je više predmeta. Osim bicikla po kojem je dobilo ime, živi u „simbiozi“ s metalnim lancem i brodskim sidrom. Nalazi se u nacionalnom parku Loch Lomond and The Trossachs i predstavlja zaštićenu turističku atrakciju.

Smatra se da je bicikl-drvo niklo blizu mesta otpada kovačnice. Nakon smrti kovača 1923. godine, kovačnica se zatvorila, a zemljište je napušteno, što je omogućilo neometani rast stabla.

Osim desetak metalnih predmeta koji su bili obešeni na granama, drvo je „pojelo“ i bicikl koji se utisnuo u njegovu koru. Metal s kojim živi drvetu uopšte ne smeta – i dalje služi kao maneken znatiželjnim turistima.

(DDL)

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad