Svijet

GERASIMOV OTKRIO: Dvije nove prijetnje po bezbjednost Rusije

TežnjaNATO-a da se proširi na račun Finske i Švedske kao i korišćenje Ukrajine kao oruđa za vođenje hibridnog rata protiv Moskve predstavljaju nove prijetnje za Rusiju, izjavio je načelnik Generalštaba Oružanih snaga Rusije general armije Valerij Gerasimov za list „Argumenti i fakti“.

– U cilju neutralisanja ovih prijetnji najviše rukovodstvo zemlje je postavilo zadatak da se koriguje Plan izgradnje i razvoja Oružanih snaga – rekao je Gerasimov.

Konkretno, biće formirani Moskovski i Lenjingradski vojni okrug, tri motorizovane divizije u Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti, kao i armijski korpus u Kareliji. Po riječima Gerasimova, cilj ovih koraka je zaštita suvereniteta i teritorijalnog integriteta Rusije i stvaranje uslova za socijalno-ekonomski razvoj zemlje.

Kako je ranije saopštilo Ministarstvo odbrane Rusije, rusku vojsku u naredne tri godine čekaju velike promjene.

Švedska i Finska su u maju 2022. godine podnijele zahtev za članstvo u NATO-u, ali su proces njihovog prisajedinjenja Alijansi blokirale Turska i Mađarska. Turske vlasti zahtijevaju izručenje građana koji se u Ankari smatraju teroristima – prije svega se radi o Radničkoj partiji Kurdistana.

Švedska je navela da ne može da ispuni sve zahtjeve i da neće to da učini, posebno ukazujući na nemogućnost izručenja švedskih državljana drugoj zemlji.

Švedski ministar odbrane Pol Jonson izjavio je da će zemlja nakon ulaska u NATO nastojati da „doprinese kolektivnoj odbrani“, uključujući povećanje prisustva Alijanse duž istočne granice EU.

Rusija je poručila da bi ulazak Finske i Švedske u NATO bio greška, pošto nema prijetnji po njihovu bezbjednost.

Gerasimov je 11. januara 2023. godine postavljen za komandanta Združene grupe trupa u zoni specijalne vojne operacije Rusije u Ukrajini.

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad