Crna Gora

Galić o zahtjevima muzičara: Poštovaćemo profesiju bez obzira na pritiske

Direktor Instituta za javno zdravlje (IJZ) Igor Galić je, komentarišući najave Udruženja estradnih umjetnika o mogućim protestima ukoliko im se mjerama ne bude dozvolilo da rade, kazao da ti zahtjevi i pritisci nijesu poželjni, te da se u zdravstvenom sektoru ne osjećaju prijatno zbog toga.

Foto: Vijesti

Poručuje da će poštovati sve što profesija nalaže, bez obzira na pritiske.

“Ko razumije mi ćemo se zahvaliti, ko ne razumije to je pravo svakoga. Dolazi lijepo vrijeme koje bi trebalo da uzrokuje da građani izađu napolje i koje nam daje nadu da neće dolaziti do transmisije u zatvorenim prostorima”, rekao je Galić u Jutarnjem programu TVCG.

On je istakao da nadležni u zdravstvu pažljivo prate situaciju po pitanju predloženih mjera u okruženju, Evropi i svijetu.

“Postoje profesije poput uslužnih djelatnosti koje su jako pogođene. Sve naše mjere bile su usmjerene na zaštitu zdravlja građana, a ne da bi bile restriktivne prema određenoj profesiji. U potpunosti razumijemo zahtjeve, ali smo u više razgovora pokušali da objasnimo kako dolazi do prenosa infekcije, kako se mjere predlažu i donose i molimo za strpljenje da januarski i februarski talas prođe i onda ćemo moći da vratimo živote u normalne tokove “, dodao je direktor IJZ-a.

Galić je napomenuo da su jako oprezni po pitanju ublažavanja mjera.

” Imali smo najveći talas obolijevanja u nedjelji prije nove godine i prvoj nedjelji nakon nove godine. Sljedeći izazov je polazak djece u škole i potrebno nam je 10-14 dana da bismo sagledali da li će to pokrenuti novi talas epidemije ili ne. U prethodnoj nedjelji nemamo povećan broj oboljelih među djecom i u skladu sa epidemiološkom situacijom donosićemo mjere “,poručio je on.

Galić je saopštio da se bilježi pad broja novoboljenlih za 55 odsto u prethodne dvije nedjelje, dok je broj preminulih od koronavirusa porastao 26 odsto.

“14-dnevna kumulativna incidencija je sada preko 4.000. Prisutna je široka transmisija virusa u zemlji, ali je u padu broj novooboljelih”, kazao je on.

Prema njegovim riječima, u odnosu na neke evropske zemlje Crna Gora nema veliki obuhvat vakcinacijom, zbog čega imamo ovoliki broj oboljelih.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad