Društvo

Galić: Korona je i dalje prisutna, treba biti oprezan

Pandemija koronavirusa je u stabilnoj, niskoj fazi, ali je u posljednjoj sedmici registrovan veći broj zaraženih zbog čega je potrebno da i dalje budemo oprezni, poručio je direktor Instituta za javno zdravlje (IJZ) Igor Galić.

Foto: Borba

U emisiji “Dobro jutro Crna Gora”, Galić poručuje da i dalje treba da budemo oprezni i fokusirani na borbu protiv korona virusa.

“Aktivnost virusa u populaciji je niska, ali i dalje prisutna, široka je i dalje lokalna transmisija. Dnevno bilježimo određeni broj pozitivnih slučajeva, koji je u odnosu na prethodne dvije sedmice čak i za 20 odsto veći. Dakle, trend je u nekom blagom porastu, ne treba izazivati strah, ali treba biti jako opreza”, poručio je Galić.

Podsjeća da je ukinuta obaveza nošenja maski, pa je kako dodaje, zbog toga i za očekivati veći broj zaraženih.

“Za sada je pandemija u stabilnoj niskoj fazi, ali i dalje prisutna”, poručio je Galić.

Predviđanja o daljem toku pandemije su, kako kaže, i dalje nepoznanica. Za sada, ističe Galić, soj koji je u cirkulaciji, ne izaziva veliko opterećenje po zdravstveni sistem.

“Uvijek, međutim postoji mogućnost mutacija virusa, zbog toga smo još uvijek svi oprezni, a zamolio bih i građane da i oni budu oprezni, a rizične grupe da se i dalje pridržavaju mjera”, naveo je Galić.

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad