Svijet

FSB: SAD, Velika Britanija i Ukrajina stoje iza terorističkog napada u Moskvi

Foto: Tanjug

Kijev je organizovao obuku terorista na Bliskom istoku, a kasnije je bilo planirano da ih u Ukrajini dočekaju kao heroje, kaže šef FSB-a


Ukrajinska služba je povezana sa terorističkim napadom na “Krokus siti” kod Moskve, a zajedno sa njom iza napada stoje još i SAD i Velika Britanija, rekao je danas šef ruske Federalne službe bezbednosti (FSB) Aleksandar Bortnjikov u intervjuu novinaru Pavlu Zarubinu.

On je dodao da je načelnik Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine Kiril Budanov legitimna meta za Oružane snage Rusije, kao i svi oni, koji čine zločine protiv Ruske Federacije, nakon čega je obećao da će Moskva odgovoriti na napade. 

“Svako ko počini zločin protiv Rusije i ruskih građana je legitimna meta”, a Službu bezbednosti Ukrajine trebalo bi proglasiti za terorističku organizaciju, kaže Bortnjikov.

Na pitanje zbog čega je Budanov još živ, prvi čovek FSB odgovorio je kratko: “Ima vremena”.

Bortnjikov je dodao da je Kijev organizovao pripremu za teroriste na Bliskom istoku, dok su sam napad pripremili radikalni islamisti, uz nečiju pomoć, a otkrio je i da su teroriste u Ukrajini planirali da dočekaju kao heroje.

“Banditi su planirali da odu u inostranstvo, odnosno na teritoriju Ukrajine. Tamo su ih čekali. Ova informacija se sada razrađuje”, prokomentarisao je. 

Iz FSB-a još poručuju da Moskva za sada ne zna ko je naručio teroristički napad, ali zna ko je vrbovao ljude, i ko je organizovao operaciju. 

Dodaje se i da je informacija koju je ambasada SAD uputila da se u zemlji priprema teroristički napad bila opšteg karaktera, na šta je, kako kaže šef FSB-a, Moskva odreagovala.

Zapad i Kijev su želeli da destabilizuju situaciju u Rusiji i izazovu paniku u društvu, objašnjava Bortnjikov, i upozorava da pretnja od novog terorističkog napada u zemlji još postoji.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad