Društvo

Francuski admiral 1876: Crnogorci su srpsko pleme, a Crna Gora herojsko utočište srpskog naroda

Poseban osvrt daje dinastiji Petrovića, a vladiku Petra Prvog naziva velikim, naglašavajući da je ,,do nogu potukao” tursku vojsku

Sveti Petar i francuski admiral
Foto: Wikipedia

Crnogorci su srpsko pleme. Jedva razdvojene uskim pojasom zemlje Srbija i Crna Gora bile su nekad djelovi jedne države. Država Dušana Silnog prostirala se od obala Jadrana do granica Trakije i od obala Dunava i sve do granice Grčke, napisao je u knjizi Stanica Levant istaknuti francuski admiral Žan Pjer Žurijan de la Gravijer 1876. godine.

Admiral francuske ratne mornarice isticao je istrajnost srpskog naroda, navodeći da ih nisu mogli slomiti napadi neprijatelja, pa čak ni Osmanlija. Ističe da je 1389. godina i dalje rana za sve Srbe, ali da ih ni to nije moglo baciti u ropstvo.

– I pored svih najezda Mađara, i navala Bugara, Srbi su bili gospodari Bosne, Albanije i Makedonije, kad đenovski brodovi iskrcaše Muratovu vojsku u Evropu: napadnuta od ovih novih neprijatelja, vojska kneza Lazara bi gotovo uništena na Kosovu Polju, 15. juna 1389. Kosovska bitka ostala je za sav narod srpski velika korota, pa ipak to nije moglo baciti u ropstvo ovaj narod, piše u knjizi.

Gravijer pojašnjava da je srpska teritorija – Crna Gora bila lišena svakog pristupa moru i odvojena turskom teritorijom od cijelog svijeta, ali da je ipak spašena od propasti.

Poseban osvrt daje dinastiji Petrovića, a vladiku Petra Prvog naziva velikim naglašavajući da je ,,do nogu potukao“ tursku vojsku.

– Dinastija Petrović duguje svoj upliv, upravo svoju legitimnost, jednom velikom vladici (Petru Prvom), koji je pedeset godina upravljao Crnom Gorom i koji je, pošto je do nogu potukao Kursama Kara-Mahmutovu vojsku…, piše u djelu.

Autor je zaključio riječima kojim poručuje da je Crna Gora herojsko utočiste srpskog naroda.

  • Žan Pjer Žurijan de la Gravijer (Jean Pierre Edmond Jurien de La Gravière) (1812-1892) bio je istaknuti admiral francuske ratne mornarice. Pristupio je mornarici 1828. godine, a 1859. postavljen je za komandanta eskadrile na Jadranu. Autor je opsežnih radova o istoriji i biografiji mornarice.

Izvor: La Station du Levant, Jean Pierre Edmond Jurien de La Gravière, E. Plon et cie, 1876

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad