Svijet

Francuska ne odustaje – formira savez zemalja spremnih da pošalju trupe u Ukrajinu

FOTO: Stephanie Lecocq / AFP / Getty Images

Inicijativa rizikuje da produbi svoje razlike sa opreznijom Nemačkom, upozorava “Politiko”.

Francuska nastoji da izgradi vojni savez zemalja koje su spremne da pošalju svoje oružane snage u Ukrajinu, po cenu produbljivanja konfrontacije sa “opreznijom” Nemačkom, prenosi “Politiko”.

Prema pisanju lista, većina evropskih zemalja, uključujući Nemačku i Češku, izjavile si da me planiraju da šalju trupe u Ukrajinu.

Međutim, Estonija, Letonija i Litvanija su otvorenije za tu ideju, dok je Poljska, koja u početku nije bila za tu opciju, sada promenila svoj stav.

S tim u vezi, francuski ministar spoljnih poslova Stefan Sežurne sastao se u petak u Vilnjusu sa svojim kolegama iz baltičkih zemalja i ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Dmitrijem Kulebom, sa ciljem da “pojača predlog da strane trupe mogu pomoći kijevskom režimu u zadacima kao što je deminiranje, koji ne uključuju oružanu borbu”.

“Nije na Rusiji da nam govori kako treba da pomognemo Ukrajini u narednim mesecima ili godinama, niti da organizuje kako da rasporedi naše akcije ili uspostavi crvene linije”, ukazao je Sežurne.

Litvanski ministar Gabrielius Landsbergis rekao je da ne može biti “ali”, već da moraju da se povuku crvene linije za Rusiju, kao da nijedan oblik podrške Ukrajini ne može biti isključen.

S druge strane, Kuleba je suptilno napao nespremnost Nemačke da pošalje krstareće rakete “taurus” dugog dometa u Kijev iz straha da ne provocira Moskvu. 

“Dosta mi je straha od eskalacije. Naš problem je što još uvek ima ljudi koji o ovom ratu razmišljaju u smislu straha od eskalacije”, naglasio je Kuleba.

Ranije je Makron rekao da su lideri zapadnih zemalja razgovarali o mogućnosti slanja trupa u Ukrajinu, da konsenzus još nije postignut, “ali da se ništa ne može isključiti”. 

Kasnije je naglasio da Francuska “nema granica ni crvenih linija” po pitanju pomoći Ukrajini.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad